Biskup u miru Josip Mrzljak predslavio Misu Večere Gospodnje i uveo vjernike u Vazmeno trodnevlje Foto: Varaždinska biskupija

Biskup u miru Josip Mrzljak predslavio Misu Večere Gospodnje i uveo vjernike u Vazmeno trodnevlje

D.N./Varaždinska biskupija | 10.4.2020. u 20:40h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak, jučer je na Veliki četvrtak, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predslavio Misu Večere Gospodnje. S biskupom u miru u zajedništvu su bili varaždinski biskup mons. Bože Radoš, kanonici Stolnog kaptola, najbliži biskupovi suradnici te neki župnici varaždinskih gradskih župa. U slavlju Mise Večere Gospodnje, kojom se kršćani spominju Isusove Posljednje večere kojom se na otajstven način proslavlja i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda, mogli su u Duhu sudjelovati i svi ostali vjernici pomoću izravnog prijenosa na VTV televiziji, web portala Varaždinske biskupije te nekoliko drugih online platformi.

U svojoj je homiliji mons. Josip Mrzljak razmatrao nad događajima koji su pratili Posljednju večeru. Možemo reći kako je osim te dvanaestorice apostola, Krist pred sobom imao i mnoge nas koji smo pozvani za njegov stol, kazao je biskup Mrzljak.

- Kada se obraćao apostolima, Isus je govorio svima nama, sve nas je vidio i poznavao. Tako smo i mi postali dionici te velike obitelji koju možemo vidjeti da sjedi za jednim zajedničkim stolom. Možda upravo ova kriza pojačava značenje obiteljskog stola. Pitamo se tom prilikom što se kod tog stola radi. Dakako, osim hrane i razgovora, stol je prigoda i za susret. Isto tako i euharistijske oltare u crkvama možemo zamisliti kao velike stolove oko kojih se okupljamo i gdje nam Isus sebe daje za hranu. To je euharistija. U ovim danima kada fizički ne možemo doći do oltara pozvani smo da se u Duhu pričestimo. Zato se možemo zamisliti kao obitelj oko Isusovog stola koja sluša njegove riječi, jer stol je upravo takva prigoda kada se govori i sluša. - poručio je biskup u miru.

U ovim danima koji sa sobom nose izvanredna društvena ograničenja, posebna je opasnost - ne slušanje, napomenuo je biskup Mrzljak. Opasnost je kada čovjek misli da ima uvijek pravo, poručio je biskup pritom dodavši kako svjedočimo događajima u kojima se čak i u Crkvi događaju neposlušnosti kada se ne žele čuti savjeti koji se govore za dobro čovjeka.

- Trebamo slušati jedni druge. Ali pitamo se koga će čovjek slušati u važnim pitanjima života. Posljednja večera je Božji govor, te se pitamo koliko te Božje riječi imaju odjeka u današnjem kršćanskom svijetu. Govorimo o ljudskim uspjesima, ali pitamo se koliko smo spremni slušati i čuti Isusove riječi, pogotovo one koje je izgovarao na kraju ovozemaljskog života. Ako znamo slušati druge u područjima u kojima su kompetentni, onda trebamo slušati i Onoga koji je kompetentan za bitna pitanja ljudskog života. Onoga koji ima vlast da govori i poziva nas da njega slušamo. “Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte Ga!”, čuli smo već kod Isusovog krštenja. Pozvani smo čuti govor Crkve koji je ponekad prigušen u današnjem društvu, ali otvorimo Sveto pismo ovih dana i kod obiteljskog stola razmatrajmo što nam Bog svima govori i kako taj govor odjekuje u našim dušama i srcima - poručio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru.

Misa večere Gospodnje završila je popričesnom molitvom, bez otpusnog blagoslova, a biskupi i svećenici zadržali su se pred svetohraništem u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Vjernici su pozvani u ozbiljnosti, sabranosti i molitvi nastaviti svoj trodnevni hod prema svetkovini Uskrsa.