Betlehemsko svjetlo stiglo u varaždinsku katedralu Foto: Krešimir Đurić

Betlehemsko svjetlo stiglo u varaždinsku katedralu

I.D./Varaždinske vijesti | 12.12.2016. u 10:46h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski izviđači u nedjelju 11. prosinca iz zagrebačke su katedrale u Varaždin donijeli Betlehemsko svjetlo, a u varaždinsku su ga katedralu zajedno unijeli izviđači iz Varaždina, Ludbrega, Čakovca i Orehovce te katolički skauti iz Varaždina.

Svečani prihvat Betlehemskog svjetla, sveta misa te paljenje fenjera kojima će Betlehemsko svjetlo idućih dana biti preneseno u župe Varaždinske biskupije održano je u 18 sati, a poruku mira na svečanoj je misi pročitala predstavnica izviđača iz Ludbrega.

Akciju "Betlehemsko svjetlo mira" pokrenula je austrijska radio televizija (ORF) u sklopu tradicionalne humanitarne akcije "Licht ins Dunkel" (Svjetlo u tami). Svake godine u vrijeme Došašća u Beču se okupe izaslanstva izviđača iz Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i odnose ih u svoje zemlje. Na svečanosti u Beču uvijek su prisutni predstavnici više vjerskih zajednica - katolici, evangelici, pravoslavci i dr. Uz izviđače i svećenike u prijenosu svjetla u pojedinim državama sudjeluje organizacija Crvenog križa, vatrogasci, humanitarne, druge udruge i građani.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku je prvi, ratne 1991. godine, iz Beča donio tada predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. 1992. svjetlo su donijeli izviđači - preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda "Kamengrad" iz Koprivnice pod vodstvom Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice... Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali. I ove je godine Betlehemsko svjetlo upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci