Betlehemsko svjetlo stiglo u varaždinsku katedralu Foto: Krešimir Đurić

Betlehemsko svjetlo stiglo u varaždinsku katedralu

I.D./Varaždinske vijesti | 12.12.2016. u 10:46h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski izviđači u nedjelju 11. prosinca iz zagrebačke su katedrale u Varaždin donijeli Betlehemsko svjetlo, a u varaždinsku su ga katedralu zajedno unijeli izviđači iz Varaždina, Ludbrega, Čakovca i Orehovce te katolički skauti iz Varaždina.

Svečani prihvat Betlehemskog svjetla, sveta misa te paljenje fenjera kojima će Betlehemsko svjetlo idućih dana biti preneseno u župe Varaždinske biskupije održano je u 18 sati, a poruku mira na svečanoj je misi pročitala predstavnica izviđača iz Ludbrega.

Akciju "Betlehemsko svjetlo mira" pokrenula je austrijska radio televizija (ORF) u sklopu tradicionalne humanitarne akcije "Licht ins Dunkel" (Svjetlo u tami). Svake godine u vrijeme Došašća u Beču se okupe izaslanstva izviđača iz Europe i na ekumenskom slavlju u crkvi upale svjetla na svjetiljci donesenoj iz Betlehema i odnose ih u svoje zemlje. Na svečanosti u Beču uvijek su prisutni predstavnici više vjerskih zajednica - katolici, evangelici, pravoslavci i dr. Uz izviđače i svećenike u prijenosu svjetla u pojedinim državama sudjeluje organizacija Crvenog križa, vatrogasci, humanitarne, druge udruge i građani.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku je prvi, ratne 1991. godine, iz Beča donio tada predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. 1992. svjetlo su donijeli izviđači - preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda "Kamengrad" iz Koprivnice pod vodstvom Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice... Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali. I ove je godine Betlehemsko svjetlo upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu.