"Belina lipa" u Visokom, jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, bit će očuvana Foto: Varaždinska županija; VV arhiva

"Belina lipa" u Visokom, jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, bit će očuvana

Varaždinske vijesti | 8.2.2022. u 15:26h | Objavljeno u Društvo

"Belina lipa" u Visokom, vrijedan i rijedak primjerak drveća koji je zaštićeni spomenik prirode, bit će očuvana za sljedeće generacije, baš kao i jedinstveni primjerak koprivolisne lipe iz Arboretuma Opeka u Vinici.

Priopćili su to iz Varaždinske županije, dodavši da će se to dogoditi zahvaljujući Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije koja se uključila u projekt očuvanja genofonda zaštićenih i znamenitih stabala na području Varaždinske županije.

Riječ je o projektu koji Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Hrvatskog šumarskog instituta provodi više od deset godina, na području cijele Hrvatske.

Djelatnici Instituta danas su stigli u Visoko kako bi prikupili vegetativne izbojke, tzv. plemke s "Beline lipe".

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_1.jpg

– Cilj projekta je spriječiti odumiranje zaštićenih stabala, koja ne samo da su nagrižena "zubom vremena", nego na njih nepovoljno utječu i intenzivne klimatske promjene, od sve češćih temperaturnih ekstrema preko iznenadnih oborina pa do dugih sušnih i kišnih razdoblja. Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta će plemke "Beline lipe" cijepiti na već pripremljene podloge, čime će se u konačnici dobiti stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo – pojasnila je Sanja Kopjar iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_8.jpg

- Očuvanje genofonda "Beline lipe" od velikog je značaja lokalnu sredinu i Varaždinsku županiju, istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je prisustvovao događanju zajedno s načelnikom Visokog Dragutinom Matekovićem i ravnateljicom OŠ Visoko Nadom Horvat.

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_7.jpg

- Iznimno je važno očuvati bioraznolikost i na području naše županije, posebno u vrijeme klimatskih promjena. "Belina lipa" stara je oko 780 godina i jedno je od najstarijih stabala u Hrvatskoj. Prema legendi, tu velelisnu lipu zasadio je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. Upravo je po Beli IV. dobila ime, a zbog svojeg velikog kulturno-povijesnog značaja zaštićena je još 1966. godine. Zahvaljujući vrijednom projektu očuvanja genofonda, geni ovog spomenika prirode u Visokom bit će očuvani, baš kao i geni jedinstvene koprivolisne lipe u Arboretumu Opeka – istaknuo je župan Stričak.

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_4.jpg

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_2.jpg

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_3.jpg

belina_lipa_ocuvanje_genofonda_2022_5.jpg