Barcelona Gipsy Balkan Orchestra oduševljava publiku diljem svijeta, a sada stižu u Varaždin

Igor Čolaković | 10.5.2023. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

Repertoar je sastavljen od pjesama iz svih zemalja Balkana, muzike Roma, Sefarda, Mediterana, klezmer glazbe ali i drugih glazbenih tradicija. Nikada nismo sebe ograničavali više nego što je to bilo potrebno - kaže kontrabasist BGKO-a Ivan Kovačević

Na Velikoj sceni varaždinskog kazališta u petak, 26. svibnja, nastupit će Barcelona Gipsy balKan Orchestra, jedan od najutjecajnijih predstavnika nove World Music scene u Europi, koji svojim jedinstvenim koncertima oduševljava publiku širom svijeta.

- Barcelona Gipsy Balkan Orchestra je nastao 2012. godine u susretu muzičara iz različitih krajeva svijeta koji su imali dvije zajedničke točke - Barcelonu, kao grad čija nas je vibracija očarala i balkansku glazbu, kao nešto potpuno drugačije od onoga što smo do tada svirali. To je ono što je oduvijek bila najveća snaga benda. Iza nas je 11 godina muziciranja, 6 studijskih albuma i više od 1.000 koncerata u 35 zemalja širom svijeta, ali i želja za istraživanjem muzičkog blaga Balkana - istaknuo je Ivan Kovačević, kontrabasist Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Jedinstvena energija i virtuozno muziciranje

Glazbenici okupljeni u ovom jedinstvenom sastavu dolaze iz različitih zemalja Europe - njihova sjajna vokalistica Margherita Abita je Sicilijanka, violinist Pere Nolasc Turu je Katalonac, drugi violinist Oleksandr Sora je iz Ukrajine, klarinetist Xavi Pendón je Katalonac, harmonikaš Fernando Salines je Bask, kontrabasist Ivan Kovačević je iz Srbije, gitarist Julien Chanal je Francuz, a gitarist Albert Muñoz Katalonac.

- Dolazimo iz različitih kultura i muzičkih krugova i to je ono što mislim da nas čini jedinstvenim. Nitko od nas se prije BGKO nije bavio balkanskom muzikom, tako da smo njoj mogli pristupiti opušteno, bez kompleksa, pa smo joj se mogli u potpunosti predati. Kroz sve ove godine sastav se mijenjao, u međuvremenu se u Barceloni razvila balkanska glazba, kako u klubovima tako i u muzikantima koji su se za nju zainteresirali. Scena se razvila pa se i balans u bendu promijenio - rekao je o ovom iznimnom glazbenom sastavu Ivan Kovačević.

Istraživači glazbene tradicije

Barcelona Gipsy balKan Orchestra popularnost je stekao svojom jedinstvenom energijom, virtuoznim muziciranjem te atraktivnim koncertnim programom u kojem sjajno objedinjuju i reinterpretiraju razne glazbene tradicije, od romske i klezmer glazbe, do primjerice, glazbe sefardskih Židova, sevdaha ili tradicijske glazbe Sredozemlja.

-Gipsy glazba je samo jedan mali ogranak Balkana, pa je tako i glazbi koju izvodimo. „Gipsy“ u imenu benda je više više aluzija vezana uz nomadski pristup životu, što bi u našem slučaju bio prije svega odnos prema umjetnosti te europske regije. Naš repertoar je sastavljen od pjesama iz svih zemalja Balkana, muzike Roma, Sefarda, Mediterana, klezmer glazbe ali i drugih glazbenih tradicija. Nikada nismo sebe ograničavali više nego što je to bilo potrebno. Na kraju krajeva, publika i kritika su oni koji stavljaju etikete, mi smo samo stavili znak u kom pravcu se krećemo. Svatko od nas doprinosi na svoj način zvuku za koji se trudimo da bude karakterističan. Nismo bend koji svira tradicionalnu muziku i nikada, čak i kada bismo to željeli, nećemo biti sastav koji će izvoditi samo tradicionalnu glazbu. Mi zapravo na svoj način pripovjedamo priču koju je neko odavno već ispričao. Barem je to bilo tako do sada. Odnedavno smo uplovili i u vode komponiranja naših pjesama, što nije nimalo lako obzirom da se od nas, prije ili kasnije, očekuju jezici i melosi svih zemalja Balkana. Ali u to smo ušli hrabro pa neka bude šta bude,kako smo uvek i radili - naglasio je kontrabasist ovog jedinstvenog glazbenog sastava.

Ivan_1400x933_DSC_31951.jpg

Članovi Barcelona Gipsy balKan Orchestra sebe vole nazivati - nomadskim glazbenicima i istraživačima glazbenih tradicija te multietničke kulture koja prelazi zemljopisne granice.

Energija, ritam, melodija

-Energija, ritam, melodija - sve komponente balkanske muzike su utkane u narode Balkana i nigdje na svijetu nema toliko različitosti na tako malom geografskom prostoru, kako na umjetničkom, tako i na socijalnom i etničkom nivou. U dobru i u zlu. Mi uvijek pokušavamo publiku zaraziti energijom i emocijama za koje nisu ni znali da postoje, pogotovo ako je to publika koja nije imala priliku živjeti glazbu Balkana. To ljudi osećaju i razmjena energije na svakom koncertu je jedinstvena, neponovljiva. To je ono što čini posebnim muziku koja se izvodi uživo, bez trikova, ona kako je napravi trenutak - rekao je Ivan Kovačević.

Na koncertu u Varaždinu Barcelona Gipsy balKan Orchestra publika može stoga očekivati uzbudljivi glazbeni doživljaj.

-I na koncertu u Varaždinu miješat ćemo stare i neke nove pjesme, a publika može od nas očekivati da ćemo ostaviti srce na bini, da nećemo žaliti znoj ni čuvati snagu. Sve ili ništa - poručio je kontrabasist ovog sjajnog sastava koji će 26. svibnja nastupiti u varaždinskom kazalištu.