Štefanija Košutić ima 89 godina, obožava ruže i tvrdi da još uvijek postoje kavaliri!

| 30.12.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Iako je prosinac razne vrste ruža, zimzeleno bilje, bukete raznog suhog cvijeća, vijence i male aranžmane te ostalo ukrasno bilje svake subote i nedjelje možete vidjeti na klupi Štefanije Košutić (89), jedne od najstarijih prodavačica na varaždinskom placu. Baka Štefanija prodaje svoje cvijeće na varaždinskom placu već 52 godine, a prije nego što je došla na plac prodavala je cvijeće na Korzu, pa na Kapucinskom, bila i u Zagrebu na Trgu bana J. Jelačića te se vratila u Varaždin, prvo na sajmište, pa Cvjetni plac i na kraju ipak otvorila vlastiti kiosk s cvijećem.

Danas su taj posao preuzeli mlađi članovi obitelji te ga proširili drugim uslugama, ali baki Štefaniji ostalo je njezino cvijeće koje sama uzgaja u svom vrtu i prodaje najčešće svaki vikend.

- Cvijeće je moja ljubav. Nekada je bio posao danas hobi. Praveći razne vjenčiće i buketiće ispunjavam svoje vrijeme, a zarada koju ostvarim na tržnici prodavajući cvijeće nadopuna je maloj mirovini – kaže baka Štefanija, koja je inače završila ekonomsku školu, ali zbog ljubavi prema bilju odbila je uredski posao u jednoj tvrtci i odlučila se posvetiti cvijeću.

- Kada je počeo rat 1941. godine roditelji me više nisu mogli školovati pa sam se zaposlila u tvornici tekstila. Poslije sam doma čuvala djecu i plaćala si večernju ekonomsku školu. Cijelo sam se to vrijeme bavila i cvijećem pa na kraju odlučila kupiti kiosk 1967. godine – prisjeća se sugovornica.

Baka Šferanija i danas u vrtu njeguje čak 400 ruža raznih vrsta i boja. Najdraži joj je to cvijet. Iako vrlo zahtjevne, jer podrazumijevaju puno njege, ruže su najzahvalniji cvijet jer cvatu praktički cijelu godinu tako da baka Štefanija ima što prodavati u svim godišnjim dobima. Prisjećajući se svojih mladenačkih dana i provođenja ondašnjeg vremena na placu, kaže da se nije previše promijenilo jedino što danas ima više kupaca, ali oni traže i jeftinije.

- Dosta se ljudi cjenka, ali ne shvaćaju da je posao oko cvijeća zahtjevan – kaže baka dodajući da ne želi kukati jer od kukanja nema ništa.

Kakve nam je sve anegdote ispričala baka Štefanija čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...