"Bednjanska svadba" doprinos je KUD-a "Josip Genc" očuvanju bednjanskog govora Foto: Općina Bednja / ilustracija

Apel mještanima bednjanskog kraja: Do sa ne pezobi nošo bednjunsko ryeč!

I.D./Varaždinske vijesti | 3.4.2016. u 13:32h | Objavljeno u Društvo

Udruga za očuvanje bednjanskog govora poziva sve mještane bednjanskoga područja, a naročito djecu i učenike, kao i sve one koji su zavičajem ili govorom vezani uz Bednju, da se uključe u aktivnosti na očuvanju bednjanskog govora koji je, kao arhaični govor isključivo ovoga kraja, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

- Izvorni govor sve je ugroženiji, u njega sve više prodiru štokavski jezični standard i tuđice pa se stoga bednjanski govor u svom izvornom i autohtonom izričaju sve više gasi. Kako bismo to spriječili, pozivamo građane i djecu da u svakodnevnom životu, u svakoj prilici, govore i komuniciraju na domaćem govoru - apeliraju iz udruge.

Pozivaju škole da kod učenika što više potiču pisanje stihova i slobodnih sastavaka na rodnom govoru, kao i njegovo očuvanje u dramskim i folklornim sekcijama, kao i da učenje bednjanskog govora ponovno bude uvršteno kao izvannastavna aktivnost pod stručnim vodstvom mentora.

Roditelji i prosvjetni radnici također su pozvani da potaknu učlanjenje djece u dramsku ili folklornu sekciju koje djeluju u sklopu KUD-a Josipa Genca u Bednji i KUD-a Josipa Jedvaja u Vrbnu, kako bi od starijih, izvornih govornika preuzeli barem dio jezičnoga blaga koji je mlađim generacijama nepoznat.

- Apeliramo i na mještane koji tečno govore bednjanski da riječi, izgovor, naglaske i običaje što je moguće više prenose na mladi naraštaj, kroz pjesmu i priču pod geslom "do sa ne pezobi nošo bednjunsko ryeč". Također se mole svi mještani koji posjeduju neki povijesni zapis, staro pismo ili bilo kakav dokument na bednjanskom govoru, da se jave u Općinu Bednja ili Udruzi bednjanskog govora. Oni će dokument preslikati u cilju očuvanja etnografske i jezične baštine, a original vratiti vlasniku – ističe se u javnom pozivu koji potpisuje predsjednik Udruge za očuvanje bednjanskog govora Josip Podsečki.