Antifašisti Varaždinske županije protive se uklanjanju "Ranjenog borca" kod Vile Bedeković

N.L./VV | 25.1.2018. u 12:23h | Objavljeno u Društvo

Antifašisti Varaždinske županije promptno su reagirali na nedavne napise u medijima da će biti uklonjen spomenik palom borcu kod Vile Bedeković i u znak otpora fotografirali se pred njim držeći u rukama upaljene „lampuše“.

– Riječ je o posljednjem takvom obilježju u centru grada. Nakon izmjena nazivlja ulica, trgova, ustanova te uklanjanja većine spomen-ploča, bista i spomenika, protivimo se da se sada, na 75. godišnjicu 1943. godine, kada je u neposrednoj blizini Varaždina niknula slobodna Podravska republika, ukloni posljednja statua antifašističkom otporu koji su pružali građani Varaždina tijekom krvave četiri godine. Nasuprot tome, pozivamo gradsku vlast, gradonačelnika Čehoka i stručne službe da "Borca" restauriraju kao i sve ostale preostale spomenike. Autor "Borca" je Radoslav Trstenjak, varaždinski umjetnik – uklanjanje njegove biste je brisanje kulturne baštine grada Varaždina! – izvijestili su.

U Grad Varaždin poslali smo upit je li informacija o uklanjanju točna, a stigao je neodređeni odgovor.

– Grad Varaždin ni gradonačelnik dr. Ivan Čehok nisu znali niti su dobili ikakvu službenu informaciju o toj inicijativi, te o tome nemaju komentar. Ako do toga dođe, tada će odgovorno zauzeti stav, zatražiti mišljenje i savjet struke o mjestu postavljanja skulpture te svakako uvažiti mišljenje građana. Načelno, gradonačelnik je izričito protiv ikakvog premještanja skulpture – stoji u odgovoru iz Grada Varaždina.