FOTO Proveli smo dan sa simpatičnim alpakama u našem susjedstvu

vvv | 13.10.2024. u 22:01h | Objavljeno u Društvo

 

Alpake, pa tko im ne bi odolio.

Alpake su južnoameričke životinje umiljatog izgleda slične devama, a ljudi ih često pomješaju s ljamama. No, da biste ih vidjeli uživo i bolje ih upoznali, ne trebate putovati u Južnu Ameriku, već je dovoljno otići u Poljčane jer se u tom mjestu nedaleko od Maribora nazali Alpaka ranč Slovenija.

-Alpake smo uvijek htjeli, no uspjeli smo ih uvesti njih pet tek 2018. jer je prije to bilo teško, prisjeća se Jaka Rančnik, koji je s Mihom Piršem suvlasnik ranča.

Nakon prvih pet alpaka iz Njemačke, danas ih imaju 21, a očekuju i prinove.

-Zainteresiranima nudimo mogućnost neposrednog upoznavanja uz obavezne rezervacije, naglašava  Rančnik, napominjući da obvezno rade vikendom i praznicima, ne rade u ponedjeljak i utorak, a ostale dane ovisno o zanimanju.

Ranč nudi posjetiteljima tri programa.

-Nakon upoznavanja i druženja s alpakama u prirodnom okruženju, tu je radionica izrade sapuna od hipoalergene alpakine vune, a nakon toga posjetiteljima nudimo domaća jela i nareske vlastite i lokalne proizvodnje OPG-a, uz domaći sok od bazge, limunadu ili pak vina, ukazuje Rančnik, dodajući da imaju i malu trgovinu sa suvenirima od dlake alpaka, poput zimskih kapa.

Ova top vikend destinacija je često rezervirana i do dva tjedna unaprijed, pa je potrebno svoj termin rezervirati na vrijeme putem njihove instagram stranice.