7. Gardijska brigada "Pume" obilježili 28. obljetnicu akcije „Drače“

VV | 9.3.2021. u 20:20h | Objavljeno u Društvo
LS METAL

U nedjelju, 7. ožujka 2021. godine izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ obilježilo je 28. obljetnicu pogibije 11 i ranjavanja 21-og pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ u oslobađanju mjesta Drače u Zadarskom zaleđu.

Taktička grupa 7. gardijske brigade „PUMA“ izvela je 3. i 5. ožujka 1993. godine dva napada na selo Drače u kojima je živote izgubilo 11 pripadnika: Darko Tomić, Mladen Poturiček, Josip Pavličević, Marijan Zebec, Ivan Kovačević, Dražen Obrstar, Ivica Uranić, Veseljko Kreća, Ivo Hruško, Dražen Miljević i Stjepan Labaš, a 21 pripadnik je bio ranjen.

Tako smo ove godine u suradnji s 2. OMB „Pume“, uz obilježavanje obljetnice, organizirali i terensku nastavu za dio mladih pripadnika 2. OMB „Pume“ o akciji „Drače“. Sama edukacija odvijala se na terenu tj. na autentičnim lokacijama mjesta Suhovare, Drače i Zemunika Gornjeg na kojima se odvijala akcija.

Obilježavanje obljetnice započelo je u 9,00 sati Svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja u Suhovarama, nakon čega su izaslanstva Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“, 2. OMB „Pume“, općine Poličnik i udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa zadarskog i splitskog područja položili vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju kraj mjesnog groblja i crkve.

Uvodno izlaganje o situaciji na zadarskom bojištu 1993. godine održao je brigadir Danijel Kotlar, tadašnji zapovjednik Sektora i zapovjednik 7. domobranske pukovnije. O samoj akciji „Drače“ govorili su bivši pripadnici 7. gardijske brigade „Puma“, sudionici akcije, Krasnodar Kišur, Josip Merlak, Željko Habunek, Tihomir Buden, Mladen Vuković, Ljubo Volarić, Robert Herkov, Branko Ipša i Vlado Miketek.
Terensku nastavu i autentična svjedočanstva sudionika akcije „Drače“ su snimali pripadnici Odjela multimedije MORH-a, te su na taj način svjedočanstva sačuvana za buduće generacije.

Kroz 7. gardijsku brigadu „Puma“ tijekom Domovinskog rata prošlo je oko 4.500 pripadnika, 91 je poginuo, a jedan se još uvijek vodi kao nestali, a oko 500 ih je ranjeno ili ozlijeđeno. Postrojba je u ratnom putu nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede u Domovinskom ratu.

Zahvaljujemo se 2. OMB „Pume“, Odjelu multimedije MORH-a, brigadiru Danijelu Kotlaru i općini Poličnik na suradnji i očuvanju sjećanja na poginule pripadnike 7. gardijske brigade „Puma“.

04.JPG

06.JPG

09.jpeg

11.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci