6. OKUSI VARAŽDINSKOG KRAJA Ove godine tradicijska jela možete kušati u 16 restorana širom županije

VV | 9.3.2023. u 11:35h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu su danas predstavljeni 6. Dani okusa varaždinskoga kraja, koji će trajati od 10. do 19. ožujka, a u njega je ove godine uključeno 16 ugostiteljskih objekata s područja Varaždinske županije. Ovaj već tradicionalni gastronomski događaj, koji se proširio i na ostale županije, u ambijentu Kavane Grofica Marica na varaždinskom Korzu predstavili su varaždinski župan Anđelko Stričak, direktor ureda Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ i Borislav Šimenc, iz destinacijske menadžment kompanije DMK Vall 042, organizator projekta.

- Ove je godine u projekt uključeno čak 16 restorana, nositelja standarda okusa kvalitete. Mislim da ćemo pokazati sve ono što su neki možda i zaboravili kao kuhinju naših baka i predstaviti naše domaće, autohtone namirnice pripremljene možda na nešto moderniji način - najavio je Goran Mališ.

Od sutra će se u restoranima, uključenima u projekt, posjetiteljima po promotivnim cijenama već od 13 eura nuditi na izbor dva menija autohtone kuhinje, svaki sa po tri slijeda.

- Gastronomija je dio obilježja nekog kraja, bez njega bi bili kao jelo bez soli. Tome treba pridodati i prirodne ljepote, određene manifestacije, od tradicijskih zanata do običaja, pa do kulture. Time dobijamo jednu cjelinu koja je bitna za razvoj turizma. Smatram da smo to sve uspjeli zaokružiti i spojiti, jer svake godine imamo sve veći broj posjetitelja. Lani smo prvi puta prešli brojku od 200.000 noćenja.

Također pozivam sve građane i ugostitelje da namirnice kupuju od lokalnih OPG-ova i time im dajemo dodatni vjetar u leđa. Pozivam građane da obiđu svih 16 ugostiteljskih objekata i pozivam sve koji se bave turizmom ili nekom drugom branšom vezanom uz turizam da dodatno napravimo iskorak, jer ako ijedna županija ima što pokazati, to je Varaždinska županija, a o tome smo imali prilike čuti prilikom donošenja plana razvoja Varaždinske županije. Kad biste u Europi željeli obići sva takva mjesta, od Gaveznice do umjetne inteligencije, morali biste putovati od Grčke do Islanda. Za koju godinu, kad sve to uspijemo posložiti i izgraditi imat ćemo sustav koji će biti, ne samo održiv, nego nadogradnja svega što već postoji u Varaždinskoj županiji - rekao je župan Stričak.

Borislav Šimenc naglasio je kako je projekt zapravo počeo iz Varaždinske županije s željom da pokrenu projekt koji bi promovirao autohtonu gastro ponudu. U projekt je ove godine uključeno 12 županija s ukupno 130 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda.

- Ovim projektom dajemo doprinos očuvanju gastronomske baštine Hrvatske i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja. To nam je bio cilj, ali i dalje želimo razvijati projekt. Ove godine s 12 županija pripremamo u studenom prvi nacionalni festival koji će se sastojati od ponude tradicijskih jela i pedesetak raznih događanja vezano uz gastro i enogastronomiju - najavio je Šimenc.

Na predstavaljanju su sudjelovali i predstavnici triju ugostitelja koji su dobili oznaku standarda, a među njima su zalogajnica Šanjek poznata kao prvi varaždinskih fast food, na Trgu Slobode, zatim restoran-bistro Žmah iz Cestice i domaćin Kavana Grofica Marica koja posjetiteljima po promotivnim cijenama, u sklopu događanja, nudi svoju tortu Grofica Marica i kremšnite.

Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja sudjeluju: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Bernarda, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, hotel LaGus, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah, kavana Grofica Marica.