Trash Film Festival podlegao warp razvoju tehnologije: 18. izdanje u znaku - umjetne inteligencije

Julijana Marčec | 15.8.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Posebnost 18. TFF-a bila je premijera "Rifova revoulcije" Jurice Hižaka

Traju posljednje pripreme za 18. Trash Film Festival, koji će ove godine biti održan od srijede do subote, od 6. do 9. rujna.

Odaziv filmaša iz cijelog svijeta i ove je godine odličan, pa filmski selektor Ante Magaš ima pune ruke posla kako bi odabrao najbolje niskobudžetne filmove koje će uvrstiti u službenu konkurenciju za nagradu Zlatna motorka. Među prikazanim filmovima na službenim projekcijama svog favorita moći će odabrati publika, a nagrade će autoru najboljeg horora, borilačkog, akcijskog i znanstveno-fantastičnog filma dodijeliti i stručni žiri u kojem su i ove godine ugledni filmaši.

bobac2.jpg

- Osamnaesti Trash film festival bit će održan na poznatim lokacijama u Varaždinu, a unatoč ovogodišnjoj punoljetnosti festivala, tema nije 18+ kako smo mi, ali i naši obožavatelji dugo priželjkivali. Nažalost, podlegli smo warp razvoju tehnologije, tako da ove godine tematiziramo umjetnu inteligenciju, odnosno "AI u horor filmovima" - istaknuo je direktor Festivala Slobodan Runjak.

Filmovi sa svih kontinenata

Koliko je filmova stiglo na natječaj ove godine?

- Na natječaj je pristiglo 1.139 filmova iz cijelog svijeta, stigli su filmovi sa svih kontinenata. Njihov broj je nešto manji nego prošle godine, ali ne značajno. Ionako taj broj želimo još smanjiti, jer je vrlo zahtjevno raditi selekciju tako velikog broja filmova, no zasad uspijevamo. Ove godine vesele nas filmovi iz Bangladeša, Afganistana i Kambodže, koji su po prvi puta na našem festivalu.

Je li među filmovima horor i dalje najpopularniji žanr?

- Horor filmovi i ove su godine najzastupljeniji na festivalu, što ne čudi jer je očito da je horor u cijelom svijetu eskalirao, no ima i ostalih filmova. Ove godine ne nedostaju ni prijave borilačkih filmova, mada je kod nekih autora dosta interesantno shvaćanje pojma - borilačkog filma. Neke od takvih filmova mi deklariramo kao drame, no dobro, pustimo neka institucija filmskog selektora radi svoj posao.

TFF18-tff18-_horizontal1.jpg

Koje su teme ovogodišnjih niskobudžetnih uradaka, je li nakon koronavirusa, ukrajinski rat inspirirao filmaše diljem svijeta?

- Teme pristiglih filmova stvarno su jako široko obuhvaćene, teško je profilirati neke određene koje bi se ponavljale. Ima i ratnih tema no nisu nužno vezane uz Ukrajinu. Filmski selektor Ante Magaš i ove će godine odabrati četrdesetak filmova koji će ući u konkurenciju i koji će se ravnopravno boriti za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu - Zlatnu motorku!

Tko će osim publike odlučivati o dobitnicima Zlatne motorke?

- Best in show film i ove će godine odabrati publika i dodijeliti mu Zlatnu motorku a ostale laureate proglasit će ovogodišnji žiri kojeg čine redatelj Josip Žuvan, dobitnik dvije Zlatne arene s ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, hrvatski glumac iz Mostara Ivo Krešić te filmski redatelj Robert Orhel.

Brixy se vraća u Varaždin

Tko će ove godine dobiti pločicu u Uskoj ulici na Stazi slavnih?

- Otvorenje 18. Trash film festivala bit će i ove godine u Uskoj ulici, a pločicu na "Walk of Fame" ove godine dobit će Nenad Brixy, novinar, pisac i legendarni prevoditelj kultnog stripa Alan Ford. Udruga Trash prije nekoliko godina obilježila je spomen-pločom njegovu rodnu kuću u Varaždinskim Toplicama, no želimo Nenada Brixyja "vratiti" u Varaždin i dati mu pažnju koju svakako zaslužuje.

Otvorenje Festivala će biti u Uskoj ulici, projekcije filmova u kinu Gaj a gdje će biti održani popratni programi?

- Kao i posljednjih godina popratni program organiziramo u Elephantu. Bit će tu debata, kviz i koncerti. O AI i horor filmovima u debati četvrtkom govorit će i svoje mišljenje suprotstaviti cijelom svijetu - prof.dr.sc. Tomislav Pletenac, član udruge Trash - Ogranak Zagreb, a filmski će kviz po prvi puta na Trash film festivalu voditi strastveni kvizoljubac Krešimir Sučević Međeral, s obzirom da je naš dugogodišnji prijatelj i autor kvizova na Trash film festivalu - Mario Kovač, službeno odsutan. Glazbeni program će uz svevremenske The Fuckin' Lajsne upotpuniti band Eter, koji će izvesti najbolje od funka, popa i soula.

Na festivalu će biti organizirana i varaždinska premijera glazbene komedije "Rifovi revolucije"?

- U planu je i izvođenje jedne monodrame u okviru 18. Trash film festivala, a kao poslasticu možemo najaviti i varaždinsku premijeru filma "Riffs of Revolution", čija će projekcija biti održana u varaždinskom kinu Gaj. Bit će to sigurno nezaboravan filmski doživljaj. Pozivam sve trasherice i trashere ma gdje bili, a posebno Varaždinke i Varaždince, da dođu na projekcije niskobudžetnih filmova od četvrtka do subote u kino Gaj i da se zabave uz naše programe. Ulaz na sve aktivnosti 18. Trash film festivala je slobodan, a lijepo vrijeme je dogovoreno. Vabljeni! - poručio je Slobodan Runjak, direktor Trash film festivala.

Varaždinski film "Rifovi revolucije", glazbena komedija nastala pod redateljskom palicom jednog od osnivača Trash udruge i idejnog začetnika Trash film festivala Jurice Hižaka, uvršten je u off program Festivala dokumentarnog rock filma - DORF-a.

plakat_TFF18-vertikal11.jpg

RIFOVI REVOLUCIJE Ova glazbena komedija svjetsku je premijeru imala u lipnju, na 19. izdanju Grossman Film & Wine Festivala u Ormožu i Ljutomeru, a održane su i dvije pilot-projekcije. - DORF se već 17 godina održava u Vinkovcima, u najrokerskijem gradu u Hrvatskoj, pa je sasvim prikladno da u Vinkovcima zasvira i Ray Coduymix, frontmen Razor Jeta i da svojim solažama spasi narod od zlog dr. Zempa rekao je Hižak, zahvalivši pritom organizatorima što će film prikazati u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u subotu, 19. kolovoza, u 20 sati.