15. memorijal za poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića

VV | 20.8.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Braniteljske udruge Gradova Ivanca i Lepoglave organiziraju u subotu, 22. kolovoza, 15. memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića.

Manifestacija počinje u subotu 15:30 sati, kada će se poginulim hrvatskim braniteljima odati počast  prigodnom komemoracijom na njihovim posljednjim počivalištima na kameničkom groblju.

Svečanost otvaranja 15. memorijala bit će u 17 sati na sportskom igralištu u Žarovnici, nakon čega će revijalnu utakmicu odigrati dvije momčadi djece, dok će seniorski malonogometni turnir započeti u 18 sati.

Podjela nagrada najboljim ekipama i pojedincima predviđena je za 21 sat.

Kotizacije za turnir nema, pobjedniku će pripasti prijelazni i pokal u trajno vlasništvo, drugo i trećeplasirani osvajaju pokale, a nagrade će biti uručene i najboljem strijelcu i golmanu.

Aktualni pobjednik turnira je MNK Drvodjelac Ivanec.

Manifestacija se tradicionalno održava u dane blagdana Svetog Bartola, zaštitnika župe Kamenica, te će se se tim povodm u ponedjeljak, 24. kolovoza, od 10:45 sati, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju kod Vatrogasnog doma u Kamenici također odati počast Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusiću, kao svim stradalima u Domovinskom ratu.

Memorijal organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak IvanecHVIDR-a Ivanec udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava, a pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Ivanec i Grad Lepoglava.

Zbog epidemiološke situacije cjelokupna je manifestacija, uključivo i malonogometni turnir, ove godine iznimno, pozivnog karaktera.

Stjepan Vusić poginuo je 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić, zajedno s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, mučki su ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih agresora na farmi Ovčara kod Vukovara.

Vusić, Jambor i Kapustić bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koja je herojski sudjelovala u obrani Vukovara od 11. rujna do neprijateljskog ovladavanja njime, 20. studenog 1991. godine.

branitelji-memorijal-vusić-jambor-kapustić-2019.jpg