10. godišnjica Festivala tikvi: Gradska tržnica nagrađuje vlasnika najveće tikve Foto: Gradska tržnica Varaždin

10. godišnjica Festivala tikvi: Gradska tržnica nagrađuje vlasnika najveće tikve

Varaždinske vijesti | 26.10.2022. u 20:24h | Objavljeno u Društvo

Sa čak 1.000 kuna Gradska tržnica nagradit će osobu koja na Festival tikvi, u subotu 29. listopada donese najveću tikvu.

Svi ponosni vlasnici velikih primjeraka tikvi pozivaju se stoga da dođu na tržnicu u 8:00 sati i prijave se na natjecanje. Kriterij za pobjedu je obujam tikve, a ne težina, stoga će se metrom mjeriti njezina najduža širina i visina. Proglašenje pobjednika bit će isti dan, nakon što se utvrdi koja je tikva najveća.

Izložba natjecateljskih tikvi bit će zanimljiva posjetiteljima tržnice, no na Festivalu će biti još mnoštvo drugih 'tikvenih' poslastica.

Udruge žena Kelemen, Hajdina i Trnovečko srce pripremit će savijače od maka i tikve, zlevanke, gibanice, pite, kruh, pogače od tikve i druge tikvene specijalitete. Svoj doživljaj na placu posjetitelji će moći i ovjekovječiti u 'tikvinom' kutku za fotografiranje. Naravno, sve će biti popraćeno poznatim zvucima tamburice jer za dobar zvuk zaduženi su glazbenici iz sastava 'Špancir', dok će događaj voditi Kristijan Petrović.

Povodom Festivala tikve Gradska tržnica tradicionalno organizira i školski natječaj za izbor najljepše tikve. Ove godine pozivu su se odazvale četiri varaždinske osnovne škole, pa će stručni žiri imati težak zadatak izabrati najbolje. Za nagrade konkuriraju II.OŠ, V. OŠ, VII. OŠ i Centar Tomislav Špoljar.

Festival tikve na varaždinskome placu ove godine slavi okruglu desetu godišnjicu. Jedan je to od najposjećenijih događaja, što ne čudi jer teško je odoljeti slatkim zalogajima ženskih udruga, ukusnim tikvinim slasticama, a ponajviše zaraznoj pozitivnoj energiji kakva se može osjetiti samo subotom na varaždinskome placu.