Žrtva snimila fizički nasrtaj, sud snimku izdvojio zbog prava optuženika na tajnost?!

vv | 20.2.2024. u 14:00h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 14. veljače 2024., podnijelo žalbu protiv rješenja kojim je Općinski sud u Varaždinu izdvojio iz spisa kao nezakonite dokaze audio snimke iz mobitela žrtve sa snimljenim prijetnjama u postupku na temelju optužnice protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenog kaznenog djela prijetnje iz čl. 139. st. 3. Kaznenog zakona.

Državno odvjetništvo smatra da audio-snimke iz mobitela žrtve predstavljaju zakonit dokaz i da time nije povrijeđeno pravo okrivljenika na slobodu i tajnost komunikacije jer je zakonom propisano da nema neovlaštenog snimanja ako je učinjeno u interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane osobe.

S obzirom da je audio snimka nastala prilikom grubog fizičkog i verbalnog nasrtaja okrivljenika i da su snimljene samo prijeteće riječi okrivljenika u trajanju od nekoliko sekundi, državno odvjetništvo smatra da okrivljenik zbog toga nema pravo na zaštitu svoje privatnosti i da je napravljena audio snimka zakonit dokaz.