Zloupotrijebili položaj i uzeli oko 760.000 kn; DORH smatra da su izrečene kazne preblage Foto: Ilustracija

Zloupotrijebili položaj i uzeli oko 760.000 kn; DORH smatra da su izrečene kazne preblage

Varaždinske vijesti | 27.2.2021. u 20:10h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu najavljuje podnošenje žalbe protiv presude Županijskog suda u Varaždinu objavljene 19. veljače kojom su okrivljeni hrvatski državljani (1945. i 1971.) i trgovačko društvo oglašeni krivima zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza i carine.

Okrivljeni 76-godišnjak je nepravomoćnom presudom oglašen krivim što je od 2004. do 2010. godine u Varaždinu, kao direktor jednog trgovačkog društva počinio četiri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, od kojih jedno zajedno s okrivljenim 50-godišnjakom (direktor drugog društva), kojima je sebi i drugim fizičkim i pravnim osobama pribavio protupravnu imovinsku korist na štetu svojeg društva u visini od ukupno više od 760.000,00 kuna.

Okrivljeni 76-godišnjak i trgovačko društvo su istom presudom oglašeni krivima da od 2004. do 2009. godine nisu prijavili sve isplate na koje se plaća porez niti obračunali i platili porez na dohodak i prirez i time pribavili nepripadnu imovinsku korist prvog trgovačkog društva na štetu proračuna Republike Hrvatske u iznosu od gotovo 170.000,00 kuna.

Okrivljeni 76-godišnjak osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i jedanaest mjeseci, od čega bezuvjetno na jednu godinu zatvora, a za ostali dio kazne izrečena mu je uvjetna osuda s rokom kušnje od tri godine. Okrivljeni 50-godišnjak osuđen je uvjetnom osudom s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rok kušnje od dvije godine, a trgovačko društvo osuđeno je uvjetnom osudom s utvrđenom novčanom kaznom od 15.000 kuna i rokom kušnje od dvije godine.

Državno odvjetništvo će, po primitku pisanog otpravka presude, podnijeti žalbu zbog odluke o kaznama, jer državno odvjetništvo smatra da su izrečene kazne preblage s obzirom na težinu i okolnosti počinjenja kaznenih djela za koja su okrivljenici proglašeni krivima.