Zbog ustrajnosti da obnovi vezu s 39-godišnjakinjom, 59-godišnjak na sudu

vv | 14.12.2019. u 09:05h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Općinski sud u Varaždinu produljio je mjere opreza nad 59-godišnjim N. L., odnosno zabranio približavanja 39-godišnjoj K. B. na razdaljinu manju od 100 metara, kao i uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze s njom, a ukoliko se neće pridržavati ovih mjera opreza, koje će biti na snazi do pravomoćnog okončanja postupka, one će se zamijeniti istražnim zatvorom.

Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu podiglo je u srpnju ove godine optužnicu protiv N.L. zbog kaznenog djela protiv osobnih sloboda – nametljivim ponašanjem, a gotovo istovremeno određene su protiv njega mjere opreza zabrane približavanja određenoj osobi te zabrane uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze.

Na sjednici izvanraspravnog vijeća oštećenica K.B. navela je da se okrivljenik u odnosu na nju pridržava naloženih mjera, međutim da se vozio za njenim sadašnjim dečkom, a ujedno mu je i poslao zahtjev za prijateljstvom na Facebooku, što nju također uznemirava i to iz razloga što je okrivljeniku poznato da ona i njen sadašnji dečko žive zajedno.

Stoga je predložila da se okrivljeniku produlje mjere opreza, dok je branitelj okrivljenika naveo da se protivi produljenju mjera opreza jer do sada okrivljenik nije pokušao stupiti u kontakt s oštećenicom, a niti joj se bilo gdje približio.

Prilikom odlučivanja o daljnjoj primjeni mjera opreza, vijeće je zauzelo stav da i dalje egzistira zakonska osnova za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavka 1. točke 3. ZKP/08, odnosno da u odnosu na okrivljenog postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo, i to prije svega zbog činjenice da iz slika zaslona SMS poruka i zabilježenih poziva proizlazi da je učestalo, često i u kasnim noćnim satima, oštećenoj upućivao telefonske pozive i SMS poruke iz kojih je vidljiva njegova ustrajnost u pokušajima da obnove svoju ljubavnu vezu, kao i stavljanje do znanja da ju prati, da zna gdje se kreće, što je kulminiralo 18. lipnja 2019. u ranojutarnjim satima kada joj je nepozvan ušao u stan, a koji postupci su, prema izjavi oštećene, izazvali osjećaj nespokojstva i bojazan za vlastitu sigurnost.

Međutim, obzirom na činjenicu da okrivljenik do sada nije osuđivan, da ne živi na istoj adresi sa žrtvom, vijeće je stajališta da svrhu zbog koje je moguće odrediti istražni zatvor, u konkretnom slučaju moguće postići i daljnjim produljenjem mjera opreza.