Zbog sudara sa srnom na autocesti HAC će vozaču platiti 10.000 eura Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbog sudara sa srnom na autocesti HAC će vozaču platiti 10.000 eura

Ivica Kruhoberec | 23.10.2023. u 17:00h | Objavljeno u Crna kronika

Nesvakidašnja prometna nesreća dogodila se sat prije ponoći 6. svibnja 2020. na autocesti A-4 - GP Goričan - Varaždin – Zagreb u neposrednoj blizini izlaska, odnosno ulaska kod Varaždinskih Toplica. Tu se srna sudarila s vozilom Božidara H., kojem su Hrvatske autoceste odbile isplatiti odštetu za nastalu štetu pa ih je tužio.

-Temeljem Zakona o cestama, javne ceste se planiraju, projektiraju, grade, rekonstruiraju i održavaju tako da omogućuju sigurno prometovanje svih sudionika u prometu, kao i sukladnost javnih cesta s drugim zahvatima u prostoru i s okolišem kroz koji se protežu, ukazao je vozač u tužbi.
Međutim, kako je naglasio, Hrvatske ceste nisu postupale na zakonom propisani način jer nisu omogućile sigurno prometovanje na autocesti.

- Očigledno je, naime, da autocesta nije na tom dijelu projektirana, građena, rekonstruirana i održavana te da nema opravdano prometno-tehnička rješenja da bi se omogućilo sigurno prometovanje svih sudionika u prometu jer se na autocesti slobodno i nesmetano kretala srna, čije prisustvo ne omogućava sigurno prometovanje svih sudionika u prometu, ne povećava sigurnost sudionika u prometu u odnosu na druge javne ceste te
ne omogućava protočnost prometa, naveo je u tužbi vozač...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u