Zbog kršenja javnog reda i mira na terasi Straussa, optužni prijedlozi protiv dvije osobe

| 2.11.2022. u 09:30h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

U svezi događaja od 24. rujna na terasi ugostiteljskog objekta Strauss, kako doznajemo od glasnogovornice varaždinskog Općinskog suda Snježane Lukač-Keretić, PU varaždinska podnijela je optužni prijedlog protiv D.F. zbog prekršaja iz članka 6. stavak 1. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, počinjenog na štetu varaždinskog župana, a isto tako je podnijet optužni prijedlog protiv D.K. zbog prekršaja iz čanka 6. stavak. 1. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, počinjeno na štetu NN osobe.

Napadač uhićen u Zagrebačkoj

Predrag Benčić, načelnik PU varaždinske, ukazuje da je provedeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je utvrđeno da je prekršaj počinio 24-godišnjak, i to na način da se naročito drsko i nepristojno ponašao i bacio čašu u glavu županu, koji je pritom zadobio vidljive ozljede glave te je krvario. Dakle, prema onome što je utvrdila policija, župan nije narušavao javni red i mir pa za to nije ni prijavljen, ali je prijavljen za omalovažavanje policijskih službenika prilikom njihovog postupanja, kao što je i objavljeno u dnevnom policijskom izvješću.

- Zbog naravi ozljeda, 49-godišnjak je odmah s mjesta događaja po ekipi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Varaždinske županije prevezen u Opću bolnicu Varaždin poradi sanacije ozljeda, dok se 24-godišnjak do dolaska policijskih službenika udaljio s mjesta počinjenja prekršaja, navodi načelnik PU varaždinske, govoreći o tome što je uslijedilo nakon incidenta na Stančićevom trgu.

Policijski službenici, kako dodaje načelnik, počeli su traganje za počiniteljem prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je ubrzo zatečen u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu.

- Nakon toga je, uz primjenu sredstava prisile, uhićen i priveden u prostorije policije. U Policijskoj postaji alkotestiran te mu je utvrđena koncentracija alkohola u krvi od 1.06 g/kg. Ozlijeđeni 49-godišnjak odbio je alkotestiranje što, sukladno zakonskim odredbama, nije kažnjivo. Prilikom postupanja prema 49-godišnjaku, policijski službenici od njega nisu zatražili osobnu iskaznicu na uvid, budući da su ga odmah prepoznali kao javnu osobu te u takvim slučajevima nisu dužni provjeravati identitet osobe - ukazuje načelnik.

Zašto župan nije priveden

Ni u prostorijama čekaonice Hitne kirurške ambulante OBV, kuda je dovezen, nije bilo narušavanje javnog reda i mira od strane župana za vrijeme postupanja policijskih službenika. Međutim, počinjen je isti prekršaj kao i na terasi ugostiteljskog objekta, koji župan vidi kao “nesuradnju”.

- Došlo je do omalovažavanja policijskih službenika, dok drugi prekršaji nisu utvrđeni. Stoga nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti za uhićenje ili zadržavanje 49-godišnjaka jer su obavijesni razgovor s njim policijski službenici obavili u prostorijama Opće bolnice Varaždin, objašnjava Benčić.

Budući da kriminalističkim istraživanjem nisu utvrđeni elementi bilo kojeg kaznenog djela, kako pojašnjava Benčić, protiv počinitelja se ne podnosi kaznena prijava i postupak se ne vodi po odredbama Zakona o kaznenom postupku, već se vodi sukladno odredbama Prekršajnog zakona.

Nakon što smo od Grada Varaždina zatražili snimku snimljenu kamerom postavljenom na Stančićevom trgu, od policije smo, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, zatražili kopiju izvorne snimke incidenta snimljenoj kamerom kafića, čija je presnimka objavljena u medijima. Što nam je na naš zahtjev odgovoreno, donosimo u tjedniku…