Božidar Kolarić u lepoglavskoj je kaznionici proveo šest godina Foto: Krešo Đurić

Zatražio da mu se opet sudi kako bi dokazao nedužnost

M.P./Varaždinske vijesti | 1.5.2016. u 10:27h | Objavljeno u Crna kronika

Saslušanjem nekadašnjeg voditelja odsjeka za prijam i otpust u Kaznionici Lepoglava, na varaždinskom Županijskom sudu u četvrtak je nastavljen postupak protiv Božidara Kolarića, kojemu se ponovo sudi zbog ubojstva bratića Vladimira Kolarića 29. prosinca 1998. godine u kafiću u Gornjem Knegincu.

Kolarić je zbog toga kaznenog djela već “odležao” šest godina u lepoglavskoj kaznionici, no nakon izdržane zatvorske kazne od Vrhovnog je suda zatražio obnovu kaznenog postupka protiv njega jer je u međuvremenu zbog nesavjesnog liječenja pokojnog Kolarića pravomoćno osuđen dr. Vjekoslav Hlebar. Hlebar je, naime, iste noći primio Kolarića te ubod nožem u predio trbuha koji mu je pijan zadao njegov bratić ocijenio kao lakšu tjelesnu ozljedu. Međutim, Kolarić je iste noći preminuo, a njegov je bratić odmah uhićen i u travnju 1999. proglašen krivim i osuđen na osam godina zatvora.

Ipak, iz lepoglavske kaznionice izašao je nakon šest godina jer je pomilovan. Zbog činjenice da je osuđen i liječnik Kolarić je tražio obnovu kaznenog postupka kako bi dokazao svoju nevinost za kazneno djelo ubojstva, ali i kako bi se tijekom novog postupka proveli dokazi koji nisu provedeni tijekom prvog postupka.

Zoran Vlaisavljević, koji je u kaznionici vodio liječenje ovisnika o alkoholu, među kojima je bio i Kolarić, naveo je da je Kolarić bio vrlo samokritičan prema svom problemu i iskreno je govorio o njemu.

Bio je svjestan svog stanja i pokušavao se riješiti ovisnosti o alkoholu. Bio je vrlo aktivan u procesu svoje rehabilitacije, ali i rehabilitacije ostalih zatvorenika. Štoviše, bio je i predsjednik kluba, a sudjelovao je i u snimanju emisije Latinica, u kojoj je otvoreno govorio o svom problemu s alkoholom. Čuo sam da i nakon izlaska iz kaznionice apstinira od alkohola, čime sam vrlo zadovoljan – naglasio je Vlaisavljević.

Nakon što sud pribavi dostupnu liječničku dokumentaciju o Kolariću, provest će se toksikološko vještačenje kako bi se ustanovila koncentracija alkohola u njegovoj krvi tijekom počinjenja kaznenog djela, a provest će se i njegovo psihijatrijsko vještačenje. Ti dokazi nisu, naime, provedeni tijekom prvog postupka.

>> Vrhovni sud dopustio obnovu postupka protiv Božidara Kolarića