Zašto su strani plaćenici u Ledincu polomili ruku i nogu Zlatku Korparu, bivšem direktoru AC Rijeka-Zagreb? Foto: Ilustracija

Zašto su strani plaćenici u Ledincu polomili ruku i nogu Zlatku Korparu, bivšem direktoru AC Rijeka-Zagreb?

Ivica Kruhoberec | 26.8.2019. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika

Dvije godine nakon što je u Ledincu pretučen Zlatko Korpar, tadašnji direktor Kaminga i bivši predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb, napravljen je veliki iskorak u istrazi koja bi mogla potvrditi nagađanja zašto je došlo njegovog premlaćivanja. Naime, kako doznajemo od glasnogovornika varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva Darka Galića, poznat je identitet napadača, koji su iz strane zemlje. Uz to, varaždinsko je Općinsko državno odvjetništvo nedavno podiglo optužnicu protiv 70-godišnjaka zbog toga što je 23. kolovoza 2017. tim strancima pomogao u nanošenju teških tjelesnih ozljeda Korparu, koji je najprije oboren udarcem u gležanj, a onda izudaran, i to najviše po ekstremitetima.

Nakon godinu dana

Optužnicom se 70-godišnjak tereti da je dvojici stranih državljana, koji su u Varaždinsku županiji došli BMW-om zagrebačkih oznaka, pomogao tako što je kupio dva mobitela, od kojih je jedan predao počiniteljima radi međusobne komunikacije. Zatim ih je svojim automobilom dovezao do Korparove kuće u Ledincu gdje ih je u blizini čekao dok su s više udaraca, šakama, nogama i metalnom cijevi, nanijeli Korparu više teških ozljeda na glavi i tijelu, a zatim ih automobilom odvezao s mjesta počinjenja kaznenog djela.
Ova optužnica podignuta je godinu dana nakon što su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kao što smo lani izvještavali, proveli kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede.
Još u srpnju prošle godine pisali smo da je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je tada 69-godišnjak pomogao tada dvojici nepoznatih počinitelja u pripremi kaznenog djela teške tjelesne ozljede na Korpara, koji je bio okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za malverzacije u cestogradnji. Ali to nije sve.

Okrivljenik, ali i pouzdanik

Zbog sumnji u nezakonitosti tijekom rada u AZR-u, podsjetimo, Korpar je bio pritvoren dva puta, i to krajem 2010. te sredinom 2011. godine. Korpar je prvo pritvoren u sklopu istrage oko slučaja Fimi Media, odnosno izvlačenja novca iz javnog poduzeća AZR putem tvrtke Fimi Media, a nekoliko mjeseci kasnije i u sklopu istrage pokrenute zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti prilikom gradnje dionica Kikovica – Oštrovica, Oštrovica – Vrata, Vrata – Delnice, Delnice – Kupjak i Kupjak – Stara Sušica, odnosno zbog navodnih malverzacija s nadvožnjacima na tim dionicama.
Međutim, iako je Korparu baš u vrijeme brutalnog napada po drugi put počelo suđenje u slučaju Fimi media, napad na njega nije se dovodio u vezu sa suđenjima za malverzacije u cestogradnji, već puno ozbiljnijim slučajem. Naime, osim što je u dva slučaja bio okrivljenik, Korpar je bio i pouzdanik USKOK-a, i to u slučaju “curenja“ informacija iz represivnog sustava, a upravo se taj slučaj u medijima dovodio u vezu s njegovim premlaćivanjem...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u