Zaredali novi slučajevi e-mail prijevara, policija poziva na oprez Foto: Pexels / PU varaždinska

Zaredali novi slučajevi e-mail prijevara, policija poziva na oprez

Varaždinske vijesti | 25.4.2023. u 13:50h | Objavljeno u Crna kronika

Iz Policijske uprave varaždinske poslali su obavijest o novim slučajevima e-mail prijevara.

- Riječ je o "phishing" kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati - napominju iz policije.

Kako su naveli, u srijedu, 19. travnja na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka, odnosno lažno upozorenje ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova – PU zagrebačke s lažnim potpisom ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića.

U poruci se korisnika upozorava na posjedovanje dokaza o posjećivanju internet stranica na štetu maloljetnika.

PU_varazdinska_zlonamjerna_posta_25042023_1.jpg

- Obavještavamo građane kako se radi o tzv. "phishing" kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati. Naime, radi se o niskoj razini kibernetičke opasnosti i u konkretnom slučaju cilj je počinitelja, koji se najčešće nalaze izvan Europske unije, da u daljnjoj komunikaciji putem elektroničke pošte navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inozemstvu - navodi policija.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.