Za prijevoz 200 kg duhana prijeti mu zatvorska kazna Foto: Ilustracija

Za prijevoz 200 kg duhana prijeti mu zatvorska kazna

VV | 16.11.2020. u 16:34h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog nedopuštene trgovine, odnosno prijevoza robe čiji je promet ograničen, varaždinsko Općinsko državo odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 28-godišnjeg Danijela V., koji je već ranije uvjetno osuđivan zbog kaznenog djela nedozvoljene trgovine, odnosno na rad za opće dobro zbog počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Sada ga se tereti da je u srpnju ove godine na čvoru Breznički Hum prevozio oko 200 kg rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, pakiranih u 20 crnih PVC vreća, pojedinačnih masa od oko 10 kg po vreći. Za to ODO traži kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci te sporednu novčanu kaznu od 100 dnevnih iznosa, koji je utvrđen u visini od 100 kuna dnevno.

Iako se osumnjičenik tijekom istrage branio šutnjom, ODO osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo temeljem pribavljenih dokaza, i to iz koristoljublja, uzimajući u obzir činjenicu da je osumnjičenik prevozio 200 kg duhana bez markica, koja količina zasigurno nije bila predviđena za njegovu osobnu uporabu, kao i da se radi o nezaposlenoj osobi, lošeg imovnog stanja te u vlasništvu nema ni pokretnina ni nekretnina.

-Tako iz izvješća o postupanju policijskih službenika proizlazi da su zaustavili vozilo kojim je upravljao okrivljenik te je vizualnim pregledom vozila uočeno da se nalazi nekoliko većih crnih PVC vreća. Pretragom osumnjičenika utvrđeno je da je kod sebe posjeduje iznos od oko 10.000 kn, koji je dobrovoljno predao i koji je privremeno oduzet uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. Nadalje, pretragom osumnjičenikova automobila pronađeno je 20 crnih PVC vreća rezanog duhana mase 10 kg po vreći, a koji duhan je osumnjičenik dobrovoljno predao. Budući se radi o rezanom duhanu, koji nije bio označen markicama Ministarstva financija i koji je osumnjičenik u crnim PVC vrećama svjesno prevozio automobilom, proizlazi osnovana sumnja da njegovo postupanje čini zakonska obilježja kaznenog djela nedozvoljene trgovine iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona, navodi ODO, napominjući da se nedvojbeno radi o specijalnom povratniku na kojeg izrečena uvjetna osuda i rad za opće dobro nisu utjecali da prekine sa činjenjem kaznenih djela pa stoga smatra da je predložena kazna zatvora razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja te da će utjecati da osumnjičenik ubuduće ne čini kaznena djela, kao i da će takva kazna ujedno adekvatno djelovati i na ostvarenje generalne prevencije.