Vozač autobusa odgovoran za nesreću u kojoj stradalo 12 poljskih hodočasnika

| 20.8.2023. u 15:00h | Objavljeno u Crna kronika

Za izlijetanje autobusa punog poljskih hodočasnika, od kojih je dvadesetero preminulo na mjestu najteže prometne nesreće u Varaždinskoj županiji i na sjeveru Hrvatske, odgovoran je 72-godišnji vozač, koji je vozio autocestom A4 Zagreb-Goričan te je skrenuo s ceste između čvorova Breznički Hum i Komin, nakon čega je autobus završio u kanalu i zabio se u njegov betonsko-zemljani nasip.

Bez alkohola

Pokazala je to analiza rezultata prethodnog postupka, koji je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, tijekom mjeseci koji su uslijedili nakon kobnog 6. kolovoza 2022. Na utvrđivanju svih okolnosti ovog tragičnog događaja krenulo se svega koji sat nakon što se zbio u ranim jutarnjim satima, kada je dežurna zamjenica županijske državne odvjetnice izašla na mjesto prometne nesreće i provela očevid u suradnji s policijskim službenicima Postaje prometne policije Varaždin te uz sudjelovanje prometno-tehničkog vještaka.

- Na mjestu očevida zatečena su tijela 11 mrtvih osoba, a u bolnicu su prevezene 33 osobe, dok je tijekom očevida preminula još jedna osoba, ukazuju nam u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu.

Tijekom očevida, kako napominju, izuzet je s autobusa tahograf, uređaj za bilježenje aktivnosti vozača, koji je rastavljen te su iz njega izvučene dvije kartice: jedna, koja je glasila na ime X.X., nalazila se u utoru vozača, a kartica na ime Y.Y.. bila je u utoru suvozača, odnosno posade.

- S kartice su skinuti svi potrebni podaci te je utvrđeno da je 6. kolovoza 2022. od 4,34 sati vožnju autobusom započeo X.X, doznajemo u Županijskom državnom odvjetništvu te ukazuju da je, uz provedene ostale potrebne radnje tijekom očevida, provedena i obdukcija vozača te suvozača tijekom koje su izuzeti uzorci krvi i urina, a toksikološkim vještačenjem izuzetih tekućina i uzoraka tkiva kod vozača i suvozača nije nađen alkohol niti druge nedopuštene supstance.

Nesreća u 5.26 sati

Osim obdukcije, provedeno je prometno tehničko vještačenje u kojem je vještak zaključio da se nesreća dogodila 6. kolovoza 2022. oko 5.26 sati na autocesti A4 između naselja Komin i Breznički Hum, odnosno na 62 km + 539 metara.

-Bilo je svitanje, vedro, suho bez oborina, a asfalt na kolniku hrapav i suh. Autobus je izletio van desnog prometnog traka zapadnog kolničkog traka autoceste A4, prošao preko metalne zaštitne ograde zapadne kolničke trake te naletio na betonski most potoka koji prolazi ispod kolnika autoceste, naveo je vještak, dodavši da je žičana zaštitna ograda autoceste probijena, korito potoka autobus je preletio te završio na nasipu potoka.

U tom dijelu autopute ograničenje brzine iznosio 130 km/h, a za autobuse 100 km/h.

- Na izlasku iz blagog lijevog zavoja, autobus je izletio van kolnika, prema desnoj strani kolnika. Vozilo je u skretanju udesno van kolnika prošlo preko zaustavne trake na travnatu površinu, pregazilo je smjerokazni stupić, kotačima ušlo između zaštitne odbojne ograde autoputa te lijevim kotačima pregazilo istu. Slijedi prelaženje autobusa na desnu stranu zaštitne ograde, vožnja autobusa uz desni rub zaštitne odbojne ograde autoputa, sve do nalijetanja prednjeg lijevog ugla autobusa na desni betonski rub mosta, probijanje zaštitne žičane ograde autoputa i kretanje niz sjevernu kosinu odvodnog kanala te zabijanje i zaustavljanje autobusa na južnoj kosini odvodnog kanala, naveo je vještak, detaljno opisujući tijek kobne nesreće.

Upitno psihofizičko stanje

Iz analize cjelokupnog događaja, kao i nakon opsežnog i stručnog pregleda vozila, vještak je isključio tehničku neispravnost autobusa kao jedan od mogućih uzroka nesreće, kao i puknuće pneumatika.

- S obzirom na to da u nesreći nije sudjelovalo drugo vozilo te da se može isključiti tehničko stanje ili neispravnost vozila kao uzrok nesreće - kao i da prije mjesta nesreće nije uočena bilo kakva incidentna situacija u prometu (naglo zaustavljanje drugog vozila, ljudi ili životinje na kolniku, kolona vozila ili bilo koja druga situacija koja bi uzrokovala naglo skretanje vozila), a vozač nije oštrim kočenjem niti zakretanjem volana pokušao zaustaviti ili ispraviti vozilo - vještak je zaključno naveo da uzrok nesreće leži u psihofizičkom stanju vozača, koji je upravljao vozilom u trenutku nesreće, doznajemo u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu.

Analizom rezultata tako provedenog prethodnog postupka, kako ukazuju, proizlazi da je za prometnu nesreću odgovoran vozač, ali budući da je i on sam preminuo u toj nesreći, nema uvjeta za vođenje kaznenog postupka zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. Kaznenog zakona.

Poljska

Okružno tužiteljstvo u Varšavi, na zahtjev glavnog tužitelja Zbigniewa Ziobroa, pokrenulo je istragu o nesreći poljskog autobusa u Hrvatskoj. Državno odvjetništvo u Varšavi izdalo je europski istražni nalog na temelju kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu dostavilo sve tražene podatke i dokumentaciju tom državnom odvjetništvu. Kako doznajemo od Županijskog državnog odvjetništva, dostavljeni su i tahograf i kartice vozača, koje su izuzete očevidom, kao i zapisnik o dokaznoj radnji očevida na autobusu, koja je naknadno provedena od strane policijskog istražitelja, uz stručnu pomoć prometno-tehničkog vještaka, te uz sudjelovanje poljskih vještaka

- Dana 6. travnja 2023. godine doneseno je rješenje o obustavi postupka, i to zbog smrti osumnjičenika (vozača autobusa). Uzrok nesreće je nepridržavanje vozača vožnji dužnom pažnjom, odnosno vožnja neprilagođenom brzinom, zbog čega je autobus izletio s kolnika i posljedično udario u odbojne rampe, a potom završio u kanalu, doznajemo od Okružnog tužiteljstva u Varšavi.

Označeno u