Visoki kazneni sud: Potvrđena sedmogodišnja kazna za usmrćivanje 12-godišnjaka u prometu

vv | 16.9.2024. u 15:00h | Objavljeno u Crna kronika

U petak, 10. lipnja 2022. godine, dogodila se tragedija u naselju Štefanec u Međimurju. Nekoliko dječaka, sve redom mladi nogometaši Škole nogometa BAT, pješačili su od Jadranovog igrališta u Štefancu prema kući u susjedni Pribislavec kada je Safet Zeko (46), rođen Kalanjoš, iz Piškorovca naletio na djecu s BMW-om.

Bio je pod utjecajem od najmanje 0,91 promila alkohola u krvi, a vozio se najmanje 90 kilometara na sat u zoni gdje je maksimalno dozvoljena brzina 60 km/h. Prvo je udario u bicikl i tijelo 12-godišnjaka Roberta Ignaca koji je preminuo na mjestu nesreće, dok je teško ozlijedio još dvojicu drugih dječaka.

Županijski sud u Varaždinu je prvostupanjskom presudom, od 22. studenog 2023. godine, osudio Safeta na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina u koju mu je uračunato vrijeme lišenja slobode od 11. lipnja 2022. do 9. rujna 2022. te od 20. studenog 2023. pa nadalje, a ujedno je dobio i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju koje je četiri godine dulje od izrečene kazne zatvora, znači 11 godina.

Ipak, i ŽDO Varaždin i obrana optuženog su se žalili na tu presudu. Državni odvjetnik u slučaju se žalio zbog odluke o duljini zatvorske kazne i sigurnosne mjere te je tražio da mu se u oba slučaja izrekne dulja zatvorska kazna kao i zabrana vožnje, dok se obrana žalila zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene kaznenog zakona i zbog odluke o kazni s prijedlogom da se ukine pobijana presuda i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Obje žalbe su odbijene od strane Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske. Visoki kazneni sud je odbio žalbu državnog odvjetnika koji je tražio strože kazne smatrajući da je prvostupanjsku sud, Županijski sud Varaždin dao primjerenu kaznu.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...