Vatrogasci apeliraju: Spriječimo požare otvorenog prostora Foto: HVZ

Vatrogasci apeliraju: Spriječimo požare otvorenog prostora

Varaždinske vijesti | 3.3.2019. u 18:54h | Objavljeno u Crna kronika

Unatoč stalnim upozorenjima o opasnostima pri spaljivanju biljnog otpada, prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, posljednjeg dana veljače, dakle samo u jednom danu, zabilježeno je 159 požara raslinja, s opožarenom površinom od 1137 ha.

- Od 1. siječnja do 28. veljače ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 3488 požara, od čega 1724 požara raslinja, s opožarenom površinom od 10684 ha. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine zabilježena su 122 požara raslinja na površini od 789 ha - napominju iz Hrvatske vatrogasne zajednice i pozivaju građane na dodatan oprez.

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Važno je znati:
• vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
• biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
• prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
• pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
• ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
• osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
• apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
• sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 kn do 15.000 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

- Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu - ističu vatrogasci i podsjećaju da nakon uočavanja požara odmah treba nazvati vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili policiju na 192.