Varaždin je bio središte šverca droge vrijedne najmanje pet milijuna kuna

Napisao/la: Ivica Kruhoberec -
Varaždin je bio središte šverca droge vrijedne najmanje pet milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zapljena gotovo 500 kilograma marihuane u Varaždinu, na koju su u PU varaždinskoj ukazali u ožujku prošle godine, već je dobila pravomoćni sudski epilog, i to zahvaljujući sporazumu stranaka, odnosno USKOK-a i dijela optuženih.

Majnić evidentirao i kontrolirao

Zbog toga što je organizirao zločinačkoo udruženje, koje se bavilo neovlaštenom prodajom droge, Josip Majnić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i osam mjeseci, a treba platiti i novčanu kaznu od 400 dnevnih iznosa od po 250 kn, odnosno ukupno 100.000 kuna, kao i troškove kaznenog postupka u iznosu od 49.368 kuna. A zbog toga što je u sastavu zločinačkog udruženja prenio, izvezao i uvezao drugu na zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci osuđen je Petar Stojković, državljanin Crne Gore, koji je kažnjen i s 228 dnevnih iznosa od po 198 kuna, odnosno ukupno 45.144 kuna, a oduzeto mu je i priključno vozilo. Zbog toga što je kao član zločinačkog udruženja posjedovao drogu, Mario Kranjčić osuđen je na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci, a treba platiti i novčanu kaznu od 365 dnevnih iznosa od po 100 kuna, odnosno ukupno 36.500 kuna, kao i podmiriti troškove kaznenog postupka u iznosu od 47.532 kuna.
U cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, okrivljeni Josip Majnić i G. T. su se od rujna 2018. pa do 6. ožujka 2019., u Varaždinu, odnosno Hrvatskoj te na području Crne Gore i Njemačke, bavili kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina marihuane.
- Majnić je povezao u zajedničko djelovanje okrivljenog Petra Stojkovića, kao i okrivljenog Maria Kranjčića, S. M. i Josipa Hudića. Njih je angažirao G. T., a sve s ciljem da u okviru dogovorenog plana po nalogu okrivljenog Josipa Majnića okrivljeni Stojković osigura dopremu marihuane s područja Crne Gore na područje Hrvatske, odnosno u Varaždin, i to u samo za u tu svrhu prerađenim kamionima gdje se marihuana pohranjivala u tajnima pretincima osmišljenim za krijumčarenje droge, nakon čega su tu istu drogu okrivljeni Majnić, G.T. i Stojković zajedno istovarili, stoji u presudi.
Evidenciju o količini dopremljene droge na mjestu istovara vodio je i kontrolirao okrivljeni Majnić, dok je G.T. po dovozu marihuane u Varaždin pronalazio odgovarajuća skladišta gdje bi se pohranjivala.
- U svrhu ispunjenja cilja kriminalne organizacije, pronalazio je osobe koje će istovarivati i skladištiti te raditi daljnju distribuciju, kao i osobe koje će obavljati prijevoz i daljnju otpremu marihuane iz Hrvatske prema Njemačkoj. Tako je za daljnju distribuciju angažirao okrivljenog Maria Kranjčića, koji je zajedno sa S. M. bio zadužen i za istovar te skrivanje droge, dok je za prijevoz marihuane iz Hrvatske prema SR Njemačkoj angažirao Josipa Hudića, stoji u presudi.

Sve je krenulo iz - Njemačke

Okrivljeni Majnić, G.T. i Stojković su u rujnu, odnosno početkom listopada 2018. po dolasku okrivljenog Stojkovića s teretnim vozilom na područje Varaždina, istovarili 102 kilograma marihuane, nakon čega su je – sukladno dogovoru Hudića s G.T. da marihuanu preveze do SR Njemačke za 90 eura po kilogramu - okrivljeni Majnić i G.T. utovarili u teretno kombi vozilo marke FIAT, modela Ducato, korisnika Josipa Hudića, koji se s utovarenom drogom uputio prema SR Njemačkoj po ruti kretanja dojavljivanoj mu od strane G.T., koji je to napravio u dogovoru s Majnićem. Međutim, Hudić je 3. listopada 2018. zaustavljen na području Leipziga u SR Njemačkoj, a u teretnom vozilu kojim je upravljao pronađeno je 102 kilograma marihuane.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.