Varaždin je bio središte šverca droge vrijedne najmanje pet milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždin je bio središte šverca droge vrijedne najmanje pet milijuna kuna

Ivica Kruhoberec | 13.1.2020. u 16:33h | Objavljeno u Crna kronika

Zapljena gotovo 500 kilograma marihuane u Varaždinu, na koju su u PU varaždinskoj ukazali u ožujku prošle godine, već je dobila pravomoćni sudski epilog, i to zahvaljujući sporazumu stranaka, odnosno USKOK-a i dijela optuženih.

Majnić evidentirao i kontrolirao

Zbog toga što je organizirao zločinačkoo udruženje, koje se bavilo neovlaštenom prodajom droge, Josip Majnić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i osam mjeseci, a treba platiti i novčanu kaznu od 400 dnevnih iznosa od po 250 kn, odnosno ukupno 100.000 kuna, kao i troškove kaznenog postupka u iznosu od 49.368 kuna. A zbog toga što je u sastavu zločinačkog udruženja prenio, izvezao i uvezao drugu na zatvorsku kaznu od tri godine i šest mjeseci osuđen je Petar Stojković, državljanin Crne Gore, koji je kažnjen i s 228 dnevnih iznosa od po 198 kuna, odnosno ukupno 45.144 kuna, a oduzeto mu je i priključno vozilo. Zbog toga što je kao član zločinačkog udruženja posjedovao drogu, Mario Kranjčić osuđen je na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci, a treba platiti i novčanu kaznu od 365 dnevnih iznosa od po 100 kuna, odnosno ukupno 36.500 kuna, kao i podmiriti troškove kaznenog postupka u iznosu od 47.532 kuna.
U cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, okrivljeni Josip Majnić i G. T. su se od rujna 2018. pa do 6. ožujka 2019., u Varaždinu, odnosno Hrvatskoj te na području Crne Gore i Njemačke, bavili kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina marihuane.
- Majnić je povezao u zajedničko djelovanje okrivljenog Petra Stojkovića, kao i okrivljenog Maria Kranjčića, S. M. i Josipa Hudića. Njih je angažirao G. T., a sve s ciljem da u okviru dogovorenog plana po nalogu okrivljenog Josipa Majnića okrivljeni Stojković osigura dopremu marihuane s područja Crne Gore na područje Hrvatske, odnosno u Varaždin, i to u samo za u tu svrhu prerađenim kamionima gdje se marihuana pohranjivala u tajnima pretincima osmišljenim za krijumčarenje droge, nakon čega su tu istu drogu okrivljeni Majnić, G.T. i Stojković zajedno istovarili, stoji u presudi.
Evidenciju o količini dopremljene droge na mjestu istovara vodio je i kontrolirao okrivljeni Majnić, dok je G.T. po dovozu marihuane u Varaždin pronalazio odgovarajuća skladišta gdje bi se pohranjivala.
- U svrhu ispunjenja cilja kriminalne organizacije, pronalazio je osobe koje će istovarivati i skladištiti te raditi daljnju distribuciju, kao i osobe koje će obavljati prijevoz i daljnju otpremu marihuane iz Hrvatske prema Njemačkoj. Tako je za daljnju distribuciju angažirao okrivljenog Maria Kranjčića, koji je zajedno sa S. M. bio zadužen i za istovar te skrivanje droge, dok je za prijevoz marihuane iz Hrvatske prema SR Njemačkoj angažirao Josipa Hudića, stoji u presudi.

Sve je krenulo iz - Njemačke

Okrivljeni Majnić, G.T. i Stojković su u rujnu, odnosno početkom listopada 2018. po dolasku okrivljenog Stojkovića s teretnim vozilom na područje Varaždina, istovarili 102 kilograma marihuane, nakon čega su je – sukladno dogovoru Hudića s G.T. da marihuanu preveze do SR Njemačke za 90 eura po kilogramu - okrivljeni Majnić i G.T. utovarili u teretno kombi vozilo marke FIAT, modela Ducato, korisnika Josipa Hudića, koji se s utovarenom drogom uputio prema SR Njemačkoj po ruti kretanja dojavljivanoj mu od strane G.T., koji je to napravio u dogovoru s Majnićem. Međutim, Hudić je 3. listopada 2018. zaustavljen na području Leipziga u SR Njemačkoj, a u teretnom vozilu kojim je upravljao pronađeno je 102 kilograma marihuane.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u