Utajili porez od 4,2 milijuna kuna, muškarcu i ženi - optužnica Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Utajili porez od 4,2 milijuna kuna, muškarcu i ženi - optužnica

VV | 17.1.2022. u 19:36h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 13. siječnja, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1978.) i hrvatskog državljanina (1979.) zbog počinjenog produljenog kaznenog djela utaje poreza ili carine, kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, objavio je DORH.

 - Okrivljenike se optužnicom tereti da su tijekom 2014. i 2015. godine kao odgovorne osobe trgovačkog društva iz Varaždina, u cilju izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost, knjižili ulazne račune dobavljača za kupnju osobnih vozila i neosnovano odbijali pretporez, jer vozila nisu isporučena, kao i da su kupovali rabljena osobna vozila koja su davali u leasing svojem društvu te odbijali pretporez i prikazali vozila kao imovinu društva iako nisu korištena u poslovne, već samo u privatne svrhe. Tereti ih se da su odbijali pretporez po ulaznim računima iako društva dobavljači od kojih je roba kupovana nisu bila upisana u registar poreznih obveznika, te da su u poreznim prijavama iskazivali isporuke dobara unutar Europske unije, iako robu nisu stvarno isporučili, kao i da su na druge načine izbjegli plaćanje poreza u iznosu od ukupno preko 4,2 milijuna kuna - objavio je DORH.

Također, okrivljenike se tereti i da nisu ustrojili vođenje robno-materijalnog knjigovodstva u društvu te da su netočno i nepotpuno vodili knjigovodstvo društva.

Označeno u