Usvojena žalba: 63-godišnjaku ipak zatvorska kazna, mora vratiti i novce banci Foto: ilustracija

Usvojena žalba: 63-godišnjaku ipak zatvorska kazna, mora vratiti i novce banci

Varaždinske vijesti | 20.3.2021. u 10:00h | Objavljeno u Crna kronika

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu podnesenu zbog kazne koja je prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Varaždinu izrečena hrvatskom državljaninu (1958.) zbog počinjenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.

Prvostupanjskom presudom 63-godišnjak je oglašen krivim da je u srpnju 2008. godine u Varaždinu, kao odgovorna osoba trgovačkog društva neistinito prikazao banci da će njegovo društvo podmiriti obvezu na temelju eskonta mjenica i ishodio da banka isplati društvu više od 990.000 kuna koje je društvo utrošilo za svoje potrebe, ali novac nije vratilo banci. Okrivljenik je bio osuđen uvjetnom osudom s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine i rokom kušnje od pet godina uz dodatni uvjet da u roku od dvije godine podmiri dugovanje banci.

Drugostupanjski sud je preinačio odluku Općinskog suda u Varaždinu na način da je izrekao okrivljenom 63-godišnjaku bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te prihvatio imovinskopravni zahtjev banke i odredio da je okrivljenik dužan isplatiti banci navedeni iznos.