Ured europskog javnog tužitelja, uz Hrvoja Vojkovića, istražuje Gorana Lučeva Foto: fb / d pajtlar

Ured europskog javnog tužitelja, uz Hrvoja Vojkovića, istražuje Gorana Lučeva

| 29.2.2024. u 23:26h | Objavljeno u Crna kronika

Osim protiv Hrvoja Vojkovića, bivšeg ministra i predsjednika uprave Croatia osiguranja, zagrebački Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) provodi hitne radnje prikupljanja dokaza i protiv Gorana Lučeva,  bivšeg bankar, koji se nakon rada u bankarstvu upustio u poduzetničke vode.

EPPO, koji provodi radnje u suradnji s PU istarskom, sumnja da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a sufinancirana su sredstvima Europske unije. 

-EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, izvijestili su iz EPPO+a, koji je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije odgovoran za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Međutim, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ustvrdila je danas da  s bivšim ministrom nisu sklopili niti jedan ugovor jer su utvrdili da Vojkovićeva tvrtka “Naša farma” ima nevjerodostojne račune pa je sve prijavila.

Naša farma podnijela je zahtjev za potporu na natječaju “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja – podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada.

-U tijeku postupanja po prijavama nepravilnosti, Agencija za plaćanja je zatražila od nadležnog tijela AFCOS mreže provjeru vjerodostojnosti izdanih računa te je zaprimila očitovanje da računi za koje je uočena sumnja na nepravilnost nisu vjerodostojni”, objasnili su za N1 iz Agencije, koja je obavijestila nadležno tijelo za daljnje postupanje.

Da bi došla do potpora od skoro 400 tisuća eura, tvrtka Naša farma trebala je povećati svoju ekonomsku vrijednosti. Stoga je prijavila da uzgajala božure i tulipane u istarskom mjestu Golubići. U tom poslu navodila je dva partnera: OPG Ledinski i Iris MBM, tvrtku koja je nastala nakon što je MBM vrtni centar završio u (pred)stečaju.

Jedan od članova uprave MBM-a  bio je Goran Lučev, bivši bankar, koji se nakon rada u bankarstvu upustio u poduzetničke vode. Bavio se tekstilom pa je tako bio član uprave tvrtki K Tekstil i T&H Invest, kao i povezanim 2E, EKOTIM-ENERGIJA i VADOM ULAGANJA. Bavio je i drvom te je bio član uprave tvrtki Požgaj, Drvo Vrhovine i Kupres,. Uspješno se bavi i nekretninama, osobito u novim poduzetničkim zonama kod Varaždina u kojima  radi tvrtka Atrium u kojoj je direktor. Uz sve to, pokrenuo je i/li vodi tvrtke Clean Energy, AGRONOMUS i Panorama breg, a bavio se i drugim djelatnostima pa i hortikulturom, odnosno rebrandingom MBM-a.

-Cijeli proces prati autentična promjena u sustavu vrijednosti i korporativne kulture. Naše iskustvo, znanje i ljubav prema hortikulturi i floristici u potpunosti otvaramo prema svima zaljubljenima u floru te onima kod kojih možemo potaknuti razvoj te ljubavi“, rekao je Goran Lučev kao član uprave MBM-a za Profitiraj.

Iris MBM danas vodi njezin osnivač Dujo Ljevar, vlasnik bavarske tvrtke LJD HANDELS –​ UND SPORTCONSULTING GmbH i jedan od optuženika za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su, prema Uskoku, malverzacijama na PDV-u u poslovima s umjetnim gnojivom državu oštetili za oko 9,6 milijuna kuna, a u drugom slučaju je osumnjičen da je kao pripadnik 14-člane skupine utajivača PDV-a na uvozu i preprodaji čeličnih armatura oštetio državni proračun za 74,4 milijuna kuna.

Ljevar je danas direktor i NK LUČKO, a Goran Lučev je kao menadžer klupskog sponzora IRIS MBM Vrtnog Centra izabran za predsjednika kluba 2019. , a dvije godine bio je član izvršnog odbora. Tada je poručio da  „ sa zadovoljstvom preuzima funkciju klupskog predsjednika te da smatra kako klub ima vrhunske potencijale za rast na svim razinama te će ga voditi u tom smjeru“.

-Želja je predsjednika da homogenizira čitav kraj oko Lučkog za još bolji suživot kluba i lokalne zajednice. Prvotni planovi vezani su uz stabilizaciju kluba i povratak u 2. HNL ako je moguće već i iduće sezone te modernizacija Škole nogometa od koje očekuje kako će biti bitan faktor u kreiranju prve seniorske momčadi u naredne četiri godine, navodi se na stranicama NK Lučko.