U policiji sastanak o zbrinjavanju divljači stradale na cestama Foto: Ilustracija

U policiji sastanak o zbrinjavanju divljači stradale na cestama

M.P./Varaždinske vijesti | 27.1.2017. u 18:16h | Objavljeno u Crna kronika

Obzirom na pojavu problema i različitih tumačenja zakonskih obaveza koje reguliraju problematiku zbrinjavanja stradale divljači na cestama, na inicijativu Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin u četvrtak je u prostorijama PU varaždinske održan sastanak nadležnih službi uključenih u postupanje prilikom naleta vozila na divljač na cestama.

Naime, od svibnja 2016. godine sukladno odredbama Zakona o lovstvu i Naputka Hrvatskog lovačkog saveza, lovačka društva više ne preuzimaju divljač stradalu u prometnim nesrećama ili događajima na cestama.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskih cesta - Tehničke ispostave Varaždin, ŽUC-a, PUZS-a, Lovačkog saveza Varaždinske županije, Veterinarskog ureda Varaždin te PU varaždinske koji su iznijeli mišljenja o predmetnoj problematici te su dogovarani međusobni oblici komunikacije i postupanja nadležnih službi u konkretnim događajima.

- Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, MUP smatra da je obaveza uklanjanja divljači, odnosno omogućavanja odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa, za nesreće na državnim, županijskim i lokalnim cestama na upraviteljima cesta, odnosno na ugovornim izvoditeljima radova. Za uklanjanje i zbrinjavanje stradale divljači na nerazvrstanim cestama nadležne su pak jedinice lokalne samouprave. Za eventualno nepoduzimanje mjera u narednom razdoblju, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici PU varaždinske poduzimat će i propisane zakonske mjere prema pravnim i odgovornim osobama nadležnim za održavanje cesta, kao i odgovornim osobama u jedinicama lokalne samouprave - izvijestili su iz policije.

policija