U Lepoglavi iz automobila na parkiralištu groblja ukraden ruksak sa dokumentima i novcem

VV | 22.10.2021. u 08:45h | Objavljeno u Crna kronika

Jučer, 21. listopada u prijepodnevnim satima u Varaždinskoj ulici u Varaždinskim Toplicama nepoznati je počinitelj provalio u kuću vlasništvo 42-godišnja žena iz koje je otuđio nakit. Materijalna se šteta procjenjuje na desetak tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Jučer, 21. listopada u Breznici, nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću vlasništvo 63-godišnjaka iz koje je otuđio nakit i novac. Materijalna se šteta procjenjuje na više tisuća kuna. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Jučer, 21. listopada u Lepoglavi na parkiralištu kod groblja u ulici Eugena Kvaternika, nepoznati je počinitelj provalio u osobno vozilo vlasništvo 64-godišnjakinje. Iz vozila je otuđio ruksak sa dokumentima i novcem. Visina materijalne štete procjenjuje se na više stotina kuna. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

- Ovom prilikom podsjećamo građane da su pred nama dani kada se posebno obilaze groblja. Obzirom da se na tim mjestima odnosno parkiralištima okuplja veći broj ljudi skrećemo pozornost na razne mogućnosti krađa i provala u vozila. Dakle, da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno, stoga molimo sve građane da obrate pozornost na veću samozaštitu, da u vozilu ne ostavljaju vrijedne stvari, kao mobitele, jakne, torbice, ruksake, novčanike, sitni novac i slično - istaknuli su iz PU varaždinske.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prvo uoči ostavljeno ili nađe u vozilu.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,

  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila

  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,

  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,

  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,

  • osim svog vozila, pogledajte i na vozilo u blizini jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.