U 2020. povećan broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti Foto: ilustracija

U 2020. povećan broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti

Varaždinske vijesti | 13.1.2021. u 08:18h | Objavljeno u Crna kronika

- Kad iz sigurnog dvorišta ili igrališta bicikl prijeđe na cestu i nađe se među motornim vozilima, bicikl više nije sredstvo za rekreaciju, već vozilo. U tom slučaju vozač bicikla postaje sudionik u prometu i mora se pridržavati prometnih pravila i poštivati prometne znakove, a same karakteristike bicikla kao vozila svrstavaju njihove vozače među najrizičniju skupinu sudionika u prometu - napomenuli su iz Policijske uprave varaždinske.

Naime, u 2020. godini na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo se ukupno 45 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla, što je za 38% više u odnosu na 2019. godinu.

Vozači bicikla skrivili su 16 prometnih nesreća, a u 29 prometnih nesreća sudjelovali su zbog greške drugog sudionika. Bez obzira zbog čije pogreške je došlo do prometne nesreće, gotovo u svim nesrećama su biciklisti zadobivali tjelesne ozljede. Jedan vozač bicikla je smrtno stradao, a 13 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede što je također povećanje od čak 85% u odnosu na 2019. godinu.

- Velik broj prometnih nesreća dogodio se u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, a po izvršenom očevidu utvrđeno je da u 7 prometnih nesreća vozači bicikla nisu koristili svijetlo niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni - ističu iz policije.

Policijski su službenici tijekom 2020. godine poduzimali niz aktivnosti usmjerenih prema zaštiti biciklista u prometu te su u počinjenju prekršaja - nekorištenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije, kao i vožnje bez upaljenog svjetla u noćnim ili uvjetima smanjene vidljivosti, zatekli više od 500 biciklista.

Također su nerijetki slučajevi vožnje biciklom pod utjecajem alkohola u organizmu. Kazna za vožnju bicikla u alkoholiziranom stanju je 500 kuna, a policijski službenici su redovito, u sklopu nadziranja motornog prometa, provjeravali i tu kategoriju sudionika u prometu te je gotovo 180 biciklista zatečeno u 2020. godini da upravlja biciklom pod utjecajem alkohola.

- Upravo temeljem ovakvih statističkih pokazatelja, a sa željom smanjenja stradavanja vozača bicikla u prometu tijekom 2021. godine, apeliramo na iste da se tijekom vožnje biciklom po cesti pridržavaju svih prometnih propisa, a posebno da ne upravljaju biciklom pod utjecajem alkohola, niti bez reflektirajućeg prsluka ili upaljenog svjetla za vrijeme noćnih i uvjeta smanjene vidljivosti, jer pravilnim i propisnim načinom sudjelovanja u cestovnom prometu doprinijet će prije svega vlastitoj sigurnosti - poručuju iz policije.