Tri osobe javne zdravstvene ustanove u Varaždinu prikrivali manjak, oštetili je za 11 tisuća kuna

VV | 2.2.2022. u 09:30h | Objavljeno u Crna kronika

Policijska uprava varaždinske je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu dovršila kriminalističko istraživanje nad tri osobe.

Sumnja se da su dva muškarca starosti 42 i 34 godine i jedna žena starosti 60 godina kao zaposlene odgovorne osobe jedne javne zdravstvene ustanove u Varaždinu, zajednički i dogovorno prikrivali blagajnički manjak tijekom mjeseca veljače 2020. godine.

Utvrđeno je da su unatoč evidentiranim nedostacima i nepravilnostima u dokumentaciji blagajne propustili učiniti dužne radnje da se provjeri i utvrdi stvarno stanje blagajne, odnosno da određene uplatnice nisu uvrštene u blagajnički izvještaj i da postoji manjak, te su pred blagajnicama konstatirali da manjak u blagajni ne postoji, nakon čega bi kasnije prema prethodnom dogovoru prihvatili očitovanje odgovorne osobe računovodstva o neevidentiranju tih blagajničkih uplatnica s obrazloženjem koje je lišeno knjigovodstveno računovodstvenih načela ili logike, te u suprotnosti s opće poznatim procedurama blagajničkog poslovanja, čime su okončali sva postupanja u predmetnoj stvari.

Propuštanjem takvih radnji po uočenim nepravilnostima na koje su bili upozoreni kao odgovorne osobe, nisu postupili u interesu imovine ustanove, te poduzeli odgovarajuće mjere da se utvrde točne nepravilnosti, čime su ustanovu oštetili za oko jedanaest tisuća kuna.

Protiv troje osumnjičenih, nadležnom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo  Zlouporaba položaja i ovlasti.