Tko je odgovoran za štetu: SOA i dalje tuži trakošćanske lovce Foto: ilustracija

Tko je odgovoran za štetu: SOA i dalje tuži trakošćanske lovce

M.P./Varaždinske vijesti | 8.7.2017. u 09:13h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što je s rasprave zbog zaštite njegova identiteta isključena javnost, odnosno novinari, saslušanjem djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) na Trgovačkom sudu u Varaždinu nastavljena je parnica koju je SOA pokrenula protiv Lovačke udruge Trakošćan.

SOA, naime, od lovaca traži isplatu gotovo 4.000 kuna jer je njihov djelatnik na županijskoj cesti u Vrbnu 2015. godine naletio na srnu i oštetio auto. Kako nam je svojedobno bio pojasnio donedavni predsjednik spomenute lovačke udruge Ivan Rožmarić, SOA sudskim putem od njih pokušava naplatiti štetu nastalu na službenom autu budući da osiguranje to nije željelo "pokriti".

Naleti vozila na divljač u posljednje su vrijeme veliki problem na cestama, no još se veći problemi pojavljuju prilikom utvrđivanja tko snosi odgovornost za nastalu štetu na vozilu. Tu se, podsjetimo, preklapaju čak tri zakona – Zakon o cestama, Zakon o sigurnosti prometa na cestama te Zakon o lovstvu zbog čega je teško s posve jasnom sigurnošću utvrditi je li odgovornost na vozaču ako nije poštivao propise, lovačkom društvu ako nije spriječilo moguću štetu ili pak pravnoj osobi koja upravlja cestom na kojoj je došlo do naleta jer nisu postavili prometni znak opasnosti od naleta divljači.

Označeno u