Tijekom vikenda 19 prometnih nesreća; pijani 20-godišnjak prevrnuo se na krov Foto: pexels/ilustracija

Tijekom vikenda 19 prometnih nesreća; pijani 20-godišnjak prevrnuo se na krov

vv | 5.12.2022. u 17:40h | Objavljeno u Crna kronika

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije, dogodilo se 19 prometnih nesreća i to 7 s ozlijeđenom osobom i 12 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđen 21 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 3 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 1 prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, 2 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, te 88 ostalih prekršaja, odnosno sveukupno je utvrđeno 144 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.10 g/kg alkohola u organizmu utvrđena kod vozača osobnog automobila, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 103 km/h.

Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok zadržanih ili uhićenih vozača nije bilo.

Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama

U petak, 2. prosinca oko 09.40 sati u Ulici bana Jelačića u Svetom Iliji dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Muškarac starosti 20 godina upravljao je automobilom. Dolaskom do raskrižja sa Školskom ulicom skrenuo je lijevo i oduzeo prednost prolaska osobnom automobila kojim je iz suprotnog smjera upravljao 51-godišnjak. Tom prilikom došlo je do udario prednjeg dijelom automobila 51-godišnjaka u prednji desni bočni dio osobnog automobila 20-godišnjaka. U prometnoj nesreći ozljede su zadobile 52 i 49 godišnje putnice iz vozila 51-godišnjaka te im je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok im ozljede nisu okvalificirane.

U petak, 2. prosinca oko 10.25 sati u Ulici Augusta Augustinčića u Varaždinu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 47 godina upravljao je automobilom. Dolaskom do raskrižja sa Optujskom ulicom nije se zaustavio na prometni znak "stop", vozilom je ušao u raskrižje i oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu kojim je Optujskom ulicom iz smjera Hrašćice u smjeru centra grada, upravljao 58-godišnjak. Tom prilikom došlo je do udara prednjeg dijela automobila 58-godišnjaka u prednji lijevi bočni dio automobila 47-godišnjaka. U prometnoj nesreći ozljede je zadobila 49 godišnja putnica iz vozila 47-godišnjaka te joj je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok joj ozljede nisu okvalificirane.

U petak, 2. prosinca oko 10.45 sati na županijskoj cesti 2050 iz smjera Poljane Biškupečke u smjeru Beretinca dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Muškarac starosti 73 godina upravljao je automobilom prije stjecanja prava na upravljanje osobnim automobilom. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja (semafor nije bio u funkciji) nije se zaustavio na prometni znak "stop", vozilom je ušao u raskrižje i oduzeo prednost prolaska teretnom automobilu kojim je iz smjera Turčina u smjeru Gojanca, upravljao 40-godišnjak. Tom prilikom došlo je do udara prednjeg dijela teretnog automobila u prednji lijevi bočni dio automobila. Od siline udara osobni automobil je odbačen van kolnika gdje je prednjim dijelom udario u žičanu ogradu. U prometnoj nesreći ozljede je zadobio 73 godišnji vozač i njegova 69 godišnja putnica. Liječnička pomoć im je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok im ozljede nisu okvalificirane.

U petak, 2. prosinca oko 16.20 sati u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 37 godina upravljao je automobilom iz smjera Varaždina u smjeru Trnovca, skrenuo je ulijevo i oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu kojim je iz suprotnog smjera upravljala 45-odišnja vozačica. Tom prilikom došlo je do udara prednjeg lijevog dijela automobila 45-godišnjakinje u prednji dio automobila 37-godišnjaka. U prometnoj nesreći ozljede je zadobila 45 godišnja vozačica te joj je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok joj ozljede nisu okvalificirane.

U subotu, 3. prosinca oko 09.30 sati u Varaždinskoj ulici u mjestu Poljanec dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 28 godina upravljao je automobilom pod utjecajem alkohola od 0.82 promila. Dolaskom do raskrižja sa Vinogradskom ulicom skrenuo je udesno, a da se prije nije uvjerio da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te je prednjim djelom svog vozila udario u prednji lijevi dio osobnog automobila, koji je bio zaustavljena ispred raskrižja radi propuštanja vozila koja su se kretala po Varaždinskoj ulici. U prometnoj nesreći ozljede je zadobila 50 godišnja vozačica te joj je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok joj ozljede nisu okvalificirane.

U subotu, 3. prosinca oko 16.40 sati u Gospodarskoj ulici u Varaždinu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 36 godina upravljao je automobilom pod utjecajem alkohola od 2.49 promila, za vrijeme vožnje nije bio vezan sigurnosnim pojasom, te mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. On se kretao Gospodarskom ulicom u smjeru Zagrebačke ulicom te je uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih utjecajem alkohola prednjim djelom vozila udario je u stražnji dio osobnog automobila, koji je bio zaustavljen na kolniku ispred raskrižja radi zaustavljenog vozila ispred sebe kojim je upravljala 56-godišnja vozačica. Od siline udarca osobni automobil 56-godišnjakinje je odbačen prema naprijed te je prednjim djelom vozila udario u stražnji dio osobnog automobila kojim je upravljala 34-godišnja vozačica, a koji je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen na kolniku ispred raskrižja radi upaljenog crvenog svijetla na semaforskom uređaju. U prometnoj nesreći ozljede je zadobio 36 godišnji vozač te mu je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok mu ozljede nisu okvalificirane.

U nedjelju, 4. prosinca oko 10.30 sati u Mostečkoj ulici u Gornjem Knegincu dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Muškarac starosti 20 godina upravljao je automobilom pod utjecajem alkohola od 1.26 promila. Dolaskom do njemu desnog zavoja, nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama i stanju ceste, sletio je van kolnika u cestovni jarak, te je tom prilikom došlo do prevrtanja vozila na krov. U prometnoj nesreći ozljede je zadobio 19 godišnji putnik iz vozila. Liječnička pomoć mu je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu dok mu ozljede nisu okvalificirane.