Ruža Šimunković zbog poticanja na ubojstvo supruga Ante Marjanovića služi trogodišnju zatvorsku kaznu Foto: Krešo Đurić

„Supruga iz pakla“: Pokušaj ubojstva zapravo bio samoobrana?

M.P./Varaždinske vijesti | 30.4.2016. u 13:54h | Objavljeno u Crna kronika

Nakon što je prije mjesec dana nije došla na raspravu navevši da joj je pozlilo zbog neudobne vožnje u zatvorskom vozilu, Ruža Šimunković (51) nastavila je protekle srijede izazivati pozornost zahtjevom za isključenje javnosti od varaždinskog Županijskog suda gdje joj se sudi za pokušaj ubojstva.

Kućanici iz međimurskog Zasadbrega, tzv. „supruzi iz pakla“, već otprije poznatoj radi poticanja poznanika na ubojstvo supruga Ante Marjanovića, zbog čega služi trogodišnju zatvorsku kaznu u požeškoj kaznionici, sada se sudi i u povodu optužbe za pokušaj ubojstva u listopadu 2012. godine. Tada je, putujući u Španjolsku, Tihomila Buterinu iz Oroslavja omamljivala sredstvima za smirenje i antidepresivima nastojeći mu, kako se navodi u optužnici, uzeti oko 12.000 eura koje je imao sa sobom.

Nadalje, kako se dodaje, kada je konačno zaspao u Mercedesu, na raskrižju za mjesto Trnjava u Sloveniji pokušala ga je zadaviti konopcem. Srećom, Buterin se probudio i iz ruku joj uspio istrgnuti konopac, no Ruža ga je zatim kamenom udarila po glavi zaprijetivši mu ubojstvom. Ipak, Buterin je uspio pobjeći kada je Ruža u torbici tražila pištolj te je zaustavio vozača autobusa, koji je o svemu alarmirao policiju.

Upravo zbog intimnih detalja koje bi morala iznijeti tijekom svoje obrane, ali i zbog zdravstvenih tegoba, Šimunković je zatražila isključenje javnosti s čitave rasprave. Štoviše, od predsjednice sudskog vijeća zatražila je da medijima zabrani objavljivanje njenih fotografija, podataka i detalja kaznenog postupka protiv nje jer će u protivnom protiv predsjednice vijeća podnijeti tužbu. Sudsko je vijeće naposljetku djelomično odobrilo njen zahtjev te odlučilo isključiti javnost samo s rasprave na kojoj će Šimunković iznositi svoju obranu.

Šimunković je tijekom istrage tvrdila da ju je Buterin pokušao silovati, odnosno da je tražio da ga oralno zadovolji. Nakon što je nasrnuo na nju, udarila ga je ciglom po glavi i pobjegla. Bojala se zvati policiju navevši da joj je Buterin rekao da se bavi švercom droge i ljudi preko granice „pa da da ne bi i ona bila upletena“. Međutim, slovenski policajac koji ju je pronašao u žbunju nekoliko kilometara dalje od mjesta događaja na nedavnoj je raspravi rekao da je bilo očito da se skrivala i da nije djelovala prestrašeno.