Stigle jesenske magle, policija poziva na pojačani oprez u prometu Foto: ilustracija

Stigle jesenske magle, policija poziva na pojačani oprez u prometu

Varaždinske vijesti | 13.10.2019. u 08:00h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Većina prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači bicikla događa se u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti.

- Prilikom očevida prometnih nesreća utvrđeno je da pojedini biciklisti nisu koristili svjetlo na biciklu niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni - napominju iz varaždinske policije.

- Budući da je pred nama razdoblje smanjene vidljivosti i nepovoljnih vremenskih uvjeta u kojima će sudjelovati navedena kategorija sudionika u prometu, u cilju smanjenja mogućnosti prometnih nesreća i neželjenih posljedica, policijski službenici Policijske uprave varaždinske intenzivnije će nadzirati pridržavanje propisa vozača bicikla i pješaka, i to korištenje svjetala, biciklističkih staza, pješačkih prijelaza, te korištenje reflektirajućih prsluka od strane biciklista za vrijeme kretanja kolnikom na javnoj cesti kada su noćni uvjeti ili smanjena vidljivost - ističu iz policije.

Ujedno pozivaju sve bicikliste i pješake koji se kreću u vrijeme smanjene vidljivosti (noć, kiša, magla i slično) da poštuju prometne propise ta da koriste reflektirajuće prsluke ili odjeću s reflektirajućim materijalima.

- Također skrećemo pozornost da u vrijeme smanjene vidljivosti i vozači motornih vozila koriste svjetla na vozilima, iz razloga da budu uočljiviji na cesti od strane drugih sudionika u prometu - napominju policajci.

Podsjećaju i na obavezno korištenje svjetala na motornim vozilima za vrijeme vožnje - danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.