SLUČAJ MERCATOR Državno odvjetništvo žalit će se na oslobađajući presudu

Napisao/la: -

Nadležno državno odvjetništvo žalit će se na presudu koprivničkog Općinskog suda koji je, kao što smo pisali, Ivana Čehoka i Miljenka Ptičeka oslobodio od optužbe za sklapanje štetnog ugovora, odnosno poticanje na to.
”Parkovi nisu mogli steći šumu”

U optužnici se navodilo da je Čehok, kao gradonačelnik Grada Varaždina i predsjednik Gradskog poglavarstva Grada Varaždina, 1. ožujka 2006. zaključio ugovor o zamjeni nekretnina s Miljenkom Ptičekom, direktorom gradskog društva Parkovi d.d., koji je upravo to od njega i tražio, iako su obojica bili svjesni štetnosti ovog pravnog posla za Grad Varaždin. Naime, prema tom ugovoru, Grad Varaždin je Parkovima predao u vlasništvo 6,36 milijuna kuna vrijedne nekretnine upisane u zemljišnim knjigama Općinskog suda Varaždin, k.o. Varaždin, pl. 6102, označene kao čkbr. 808/1, i to gospodarske zgrade sa 4.240 m2 i oranica sa 16.041 m2, zatim čkbr. 806/1 - oranica s 5.124 m2, čkbr. 805/3 - oranica sa 4.935 m2 i čkbr. 1605/2 - oranica Rasadnik sa 16-722 m2, dok se za uzvrat trgovačko društvo Parkovi, kao nositelj prava korištenja, odriču zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda Varaždin, k.o. Varaždin, pl. 6102, označene kao čkbr. 8606/1-šuma Jelačićka sa 13.3442 m2, time dozvoljavajući i upis prava vlasništva na toj nekretnini u korist Grada.

- Pri tome su znali da se sve nekretnine, koje su predmet ugovora o zamjeni, nalaze unutar granica Grada Varaždina i unutar zone obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom, odnosno da je Grad Varaždin u posjedu nekretnina po osnovi Sporazuma iz 1994. pa da stoga trgovačko društvo Parkovi na tim nekretninama niti ne mogu steći pravo vlasništva, navodilo se u optužnici.

Uz to, optužnicom se ukazivalo da su okrivljeni znali da je za sklapanje predmetnog pravnog posla prvookrivljenik 23. veljače 2006. dobio suglasnosti članova Gradskog poglavarstva Grada Varaždina, koji su u tu svrhu i donijeli Zaključak, kojim odobravaju zaključenje ovog pravnog posla, postupajući u uvjerenju da je taj pravni posao u interesu Grada Varaždina, a budući istima nije predočio da je još 24.siječnja 2006. Grad Varaždin podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis nekretnine upisane kao čkbr. 8606/1 šuma Jelačićka i uknjižbe prava vlasništva na Grad Varaždin, a protiv trgovačkog društva Parkovi.

                  Više o ovoj temi čitajte u tiskanom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.