MEGO CENTAR Biao Huang optužen za ilegalno prisvajanje 440.000 eura Foto: Krešimir Đurić

MEGO CENTAR Biao Huang optužen za ilegalno prisvajanje 440.000 eura

| 16.10.2023. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika

Počelo je suđenje 34-godišnjem Biao Huangu, državljaninu Narodne republike Kine s prebivalištem u Mađarskoj kojem se opužnicom koju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu, na teret stavljaju kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, krivotvorenje isprave i povrede obveze vođenja poslovnih knjiga, a sve to kao direktor Mego centar trgovine koja se nalazila iznad trgovine Konzuma u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu.

ŽDO Varaždin smatra da je Huang tijekom 2017. i 2018. godine u Varaždinu, kao voditelj poslovanja trgovine Mego centar, gotov novac dobiven prodajom robe u maloprodaji nije polagao na račun društva, već ga je uzimao i trošio za svoje potrebe te je sebi u džep uzeo gotovo 440 tisuća eura. Također mu se na teret stavlja i izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno u poslovnim knjigama društva je prikazivao umanjenu osnovicu za obračun poreza na dodanu vrijednost te nije prijavio ostvarenu dobit društva čime je izbjegao plaćanje PDV-a i poreza na dobit većem od 330 tisuća eura. U optužnici se tereti okrivljenog da je izradio više od 750 računa kojima je lažno prikazao da je društvo kupovalo robu u Mađarskoj te da je vodio poslovne knjige društva tako da je otežana preglednost poslovanja i imovnog stanja.

Novac u ladici kod blagajne

Prvih nekoliko dana su na sud kao svjedokinje stigle prodavačice, trgovke i blagajničarke koje su radile u Mego centru te su uglavnom iznijeli sličan iskaz.

- Nakon što sam zaključila blagajnu, iznos utrška stavljala sam u određenu ladicu, a ponekad sam, prema uputama, novac nosila u banku. Naime, mi smo komunicirali preko službenog mobitela na kojem smo imali zajedničku grupu, tako da su upute o tome da li novac ostavljamo u ladici ili ga nosimo u banku dobivali preko te zajedničke grupe, tako da ja zapravo ne znam koja je osoba pisala te poruke, odnosno slala upute o tome na koji način trebamo postupiti s gotovinom. Ova ladica koju spominjem nalazila se u blizini blagajne, u tu ladicu ostavljali smo dnevne utrške, a kada su oni došli, a pritom mislim na šefove, dakle na optuženog Biao Huanga i njegovu suprugu Annie, oni su tada uzimali novac i ja ne znam što su oni dalje s tim novcem radili. Novac sam ponekad nosila u banku na polog i to u Erste banku. Nisam bila zaposlena na neodređeno vrijeme. Ni ja, a ni druge zaposlenice, nismo imale ugovore za stalno, nego smo dobivale ugovore na mjesec, dva ili šest mjeseci. Napominjem pritom da posao kojeg smo radili nije bio težak, ali smo bile uskraćivane u nekim svojim pravima, kao u pravu na godišnji odmor i pravu na prekovremene sate - istaknula je svjedokinja D.S., koja je radila u Mego centru u dva perioda, od 2017. do 2019. godine te još jednom od travnja 2022. do travnja 2023.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u