Ravnateljici škole, koja je kupila biogeneratore, opet će se suditi

VV | 22.2.2023. u 19:54h | Objavljeno u Crna kronika

Županijski sud u Varaždinu usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Čakovcu kojom je okrivljena hrvatska državljanka (1962.) oslobođena optužbe da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona/97.

Optužnicom se okrivljenicu tereti da je kao ravnateljica jedne osnovne škole u Međimurskoj županiji, u devet navrata naručila od trgovačkog društva iz Bjelovara provođenje mjerenja različitih zračenja u školi i kupila više uređaja (biogenerator), sve u vrijednosti većoj od 97.000,00 kuna, iako se radi o uređajima koji ne ulaze u obveznu standardiziranu opremu u školama niti su potrebni za realizaciju odgojno-obrazovnog rada s učenicima, pa ih zbog toga nije smjela platiti novcem škole.

Županijski sud u Varaždinu je prihvatio argumente državnog odvjetništva i utvrdio da kupnja navedenih uređaja nije bila potrebna jer oprema koju škola nabavlja mora služiti propisanim ciljevima i načelima odgoja i obrazovanja te mora biti u funkciji odgojno-obrazovnog procesa. Općinski sud u Čakovcu dužan je, po odluci višeg suda, provesti novi postupak pred potpuno izmijenjenim vijećem u kojem će otkloniti utvrđene propuste i donijeti novu presudu.