Pronađene eksplozivne naprave kod elektrane u Svibovcu Podravskom tijekom čišćenja

VV | 28.2.2022. u 10:37h | Objavljeno u Crna kronika

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu zaposlenika HE Varaždin da su tijekom čišćenja rešetke brane na postrojenju elektrane kod Svibovca Podravskog, uočili eksplozivna sredstva.

U nedjelju, 27. veljače, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave varaždinske je zajedno s policijskim službenicima roniocima ATJ Lučko, na dubini od oko 8 metara, izronio četiri ručne bombe M 75. Bombe su na siguran način demontirane te pohranjene do uništenja. (prilog: fotografije)

Vezano uz navedeno, u cilju izbjegavanja tragedija, ponovno se apelira na građane da oružje, streljivo, bombe i druga minsko-eksplozivna sredstva ne ostavljaju i ne odbacuju na otvorenim javnim prostorima poput rijeka, potoka, šuma ili parkova, kao i na odlagalištima otpada, zbog sigurnosti ostalih građana, posebice djece. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena i time bez sankcija za građane.


- Podsjećamo kako akcija „Manje oružja – manje tragedija“ još uvijek traje te pozivamo građane koji eventualno imaju neregistrirano oružje, streljivo ili minsko-eksplozivno sredstva kod kuće, da ih bez straha od sankcija predaju policiji. Napominjemo da građani ne donose sami oružje ili eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, čime je zajamčena anonimnost dojave, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način - javlja PU varaždinska.