Proizvodi, za koje je prikazano da se traže za pučku kuhinju, prodani za 750.000 kn, a novac - podijeljen

vv | 3.4.2021. u 19:00h | Objavljeno u Crna kronika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice uhićenih hrvatskih državljana (1972. i 1988.) zbog osnovane sumnje da su počinili produljeno kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, produljeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pomaganja u počinjenju tih kaznenih djela.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 49-godišnjak, kao odgovorna osoba dioničkog društva iz Koprivnice, od srpnja 2020. do ožujka 2021. godine, u više navrata izrađivao zahtjeve za izdavanje proizvoda u kojima je neistinito prikazivao da različiti korisnici, a najčešće jedna neprofitna organizacija, traže da im društvo dodijeli svoje proizvode kao pomoć za pučke kuhinje te takve neistinite zahtjeve dostavljao u odjel marketinga društva koji je, ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost, izdavao naloge skladištu društva za pripremu i predaju tražene robe. Osnovano se sumnja da je potom 33-godišnji okrivljenik preuzimao robu iz skladišta društva, odvozio ju teretnim vozilom i preprodavao, a novac od prodaje su međusobno dijelili i zadržavali za sebe. Okrivljenici su, osnovano se sumnja, nakon toga izrađivali krivotvorenu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali da je roba isporučena korisnicima te da su na opisani način ostvarili protupravnu imovinsku korist na štetu društva u visini od najmanje 750.000,00 kuna.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu nije prihvatila prijedlog državnog odvjetništva da se okrivljenicima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, već je okrivljenom 49-godišnjaku odredila mjeru opreza zabrane obavljanja poslovne aktivnosti u dioničkom društvu.