Prevarili poduzeće za 4500 eura lažnim e-mailom

VV | 23.5.2023. u 10:17h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 46-godišnjaka, odgovorne osobe jednog poduzeća, da je njegovo poduzeće prevareno.

Prema prijavi, nepoznati počinitelj je 20. ožujka ove godine poslao email s podacima jednog poduzeća, a u kojoj poruci je dostavio lažne podatke postojećeg poduzeća (promjena broja tekućeg računa). Pošto su naručili robu od tog poduzeća s kojim inače posluju, ne sumnjajući da se radi o lažnoj email poruci izvršili su uplatu sa svojeg računa u iznosu od oko 4500 eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela i pronalasku počinitelja.

- Napominjemo da se da se u ovom slučaju radi o takozvanoj BEC (Business email compromise) prijevari, gdje se počinitelj u određenom trenutku ubacuje u poslovnu email komunikaciju između dviju firmi, predstavljajući se kao direktor ili odgovorna osoba firme koja treba primiti uplatu i onda traži promjenu računa na koji se uplaćuju novci, uz objašnjenje da su promijenili banku. Taj način prijevare spada u skupinu „Fishing prijevara“, gdje počinitelj (ili više njih) naprave veći broj gore opisanih pokušaja sa raznim firmama u očekivanju da će neki od njih uplatiti novac na „izmijenjeni račun“. Stoga oprez, ukoliko dobijete email firme s kojom već duže vremena poslujete da je promijenila račun za uplatu novca, poduzmite dodatne mjere i provjerite dali je to stvarno tako - javljaju iz PU varaždinske.