PREVARA PRI PRODAJI PREKO OGLASNIKA Varaždinac nepoznatom muškarcu dao bankovne podatke Foto: unsplash/ilustracija

PREVARA PRI PRODAJI PREKO OGLASNIKA Varaždinac nepoznatom muškarcu dao bankovne podatke

vv | 25.7.2022. u 10:09h | Objavljeno u Crna kronika

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su prijavu 36-godišnjaka iz Varaždina da je prevaren pri prodaji preko internetskog oglasnika.

On je, prema prijavi, 24. srpnja, na jednom internetskom oglasniku objavio oglas o prodaji dječjeg vrtića za iznos od 300 kuna, nakon čega mu se putem aplikacije za komunikaciju javio kupac. Nepoznati kupac, je od prodavatelja tražio da putem svoje mobilne bankovne aplikacije zatraži verificirani broj kartice, te otvori poveznicu jedne fiktivne stranice bankovnog posrednika (za prijenos novca), a koju mu je nepoznati kupac poslao i tamo da upiše broj bankovnog računa i napravi verifikaciju putem mobilne aplikacije jer će na takav način moći zaprimiti uplatu.

Na takav način je nepoznati počinitelj iskoristio navedene podatke i izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 2500 kuna s računa oštećenog na nepoznati račun. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti i poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Apel iz policije

- Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom prodaje, kupnje i plaćanja na Internetu, da zaštite i ne ustupaju svoje podatke i podatke svojih kartica.

Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.

Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN - upozorava PU varaždinska.