Prešao na suprotan trak i usmrtio vozača - godina zatvora, pola uvjetno Foto: VV arhiva / ilustracija

Prešao na suprotan trak i usmrtio vozača - godina zatvora, pola uvjetno

Varaždinske vijesti | 11.12.2021. u 09:03h | Objavljeno u Crna kronika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 24. studenoga podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski državljanin (1998.) proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, od čega šest mjeseci bezuvjetno, a šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Optuženik je proglašen krivim da je 3. listopada 2016. kod Ludbrega, upravljajući osobnim automobilom marke Porsche brzinom od gotovo 90 km/h po mokrom kolniku, propustio držati vozilo na desnoj kolničkoj traci, pa je u blagom zavoju prešao na lijevu prometnu traku i izravno se sudario s osobnim automobilom koji je naišao iz suprotnog smjera i čiji je vozač smrtno stradao.

- Žalba je podnesena zbog povrede Kaznenog zakona počinjene time što je sud izrekao okrivljeniku kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koju je djelomično uvjetovao, iako se po izričitoj odredbi Kaznenog zakona djelomična uvjetna osuda može izreći samo ako je kazna zatvora veća od jedne godine. Žalbom se pobija i odluka o kazni jer državno odvjetništvo smatra kako je optuženiku izrečena preblaga kazna koja nije primjerena težini počinjenog kaznenog djela čija je posljedica smrt osobe koja je potpuno pravilno upravljala svojim automobilom - priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva.