Predstavnici njemačke interventne policije posjetili Policijsku upravu varaždinsku Foto: PU varaždinska

Predstavnici njemačke interventne policije posjetili Policijsku upravu varaždinsku

Varaždinske vijesti | 30.7.2017. u 08:09h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Izaslanstvo Ravnateljstva interventnih policija Saveznih zemalja SR Njemačke, koje predvodi ravnatelj interventnih policija Wolfgang Lohmann, u sklopu trodnevnog posjeta hrvatskoj policiji, obišlo je u četvrtak 27. srpnja Policijsku upravu varaždinsku.

Susret je počeo sastankom s načelnikom Policijske uprave varaždinske Darkom Jurčecom i njegovim suradnicima, na kojem je Jurčec predstavio rad Policijske uprave. Uslijedio je sastanak s rukovoditeljima interventne policije. Načelnik Jurčec pozdravio je sve nazočne, osobito goste iz Njemačke, predstavnike Ravnateljstva policije te načelnike policijskih uprava međimurske, koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske i krapinsko-zagorske.

Ravnatelj Lohmann upoznao je prisutne s ustrojem interventne policije u Saveznoj Republici Njemačkoj i pokrajinama. Istaknuo je kako je suradnja s hrvatskom policijom dugogodišnja te da njemačka policija pomaže kolegama u Hrvatskoj kroz donacije opreme i tehnike od 2000. godine, kao i da će se ovo partnerstvo nastaviti i dalje.

Suradnja dviju policija proteže se na niz aktivnosti, osobito kroz organizaciju stručnih seminara i tečajeva te donacija. Kako je naveo ravnatelj Lohmann, njemačka i hrvatska interventna policija imaju puno sličnosti. Isto tako, naglasio je da je nužno obučavati se i opremati kako bi se odgovorilo na terorističke prijetnje.

- Uloga interventne policije postaje sve značajnija kod većih javnih okupljanja i različitih skupova. Jedan od modaliteta za uspješnu borbu protiv svih oblika kriminaliteta je i suradnja na području prevencije kriminaliteta, koju također dvije zemlje dugogodišnje razvijaju - rekao je Lohmann i pohvalio rezultate i nastojanja Policijske uprave varaždinske na tom području.

Zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić održao je prezentaciju ustroja i rada interventne policije te upoznao s aktivnostima i trenutno dostignutom razinom obučenosti. Istaknuo je značaj i obim donacija koje je interventna policija primila od njemačkih kolega te im na tome zahvalio. Dodao je kako je hrvatska policija svih ovih godina uvelike bila oslonjena na njemačka iskustva i pomoć te da je želja hrvatske policije da tako ostane i ubuduće. Kao bitne komponente kojima se vodi hrvatska interventna policija istaknuo je mobilnost, fleksibilnost, visoku razinu obučenosti i adekvatnu opremljenost tehnikom, opremom i naoružanjem.

Po završetku sastanka, sudionici su obišli tehnički zbor i prikazanu opremu interventne policije.