Policijska uprava varaždinska proteklog vikenda utvrdila čak 295 prekršaja u prometu Foto: Ilustracija

Policijska uprava varaždinska proteklog vikenda utvrdila čak 295 prekršaja u prometu

VV | 1.6.2020. u 21:11h | Objavljeno u Crna kronika

Policijska uprava varaždinska je od 29. do 31. svibnja (petak/nedjelja) 2020. godine na području Policijske uprave varaždinske proveli pojačani nadzor vozila i vozača u prometu. Za vrijeme pojačanog nadzora ukupno je utvrđeno 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i odbijanja alkotestiranja, 164 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, 26 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 3 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 3 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, 1 prekršaj upravljanja za vrijeme zabrane, 2 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te 71 ostali prekršaj, odnosno sveukupno je utvrđeno 295 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosi 2.02 g/kg alkohola u organizmu, dok najviša utvrđena nepropisna brzina iznosi 108 km/h. Svi vozači zatečeni u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dva vozača su zadržana u posebnoj prostoriji za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a dva vozača su uhićena i privedena na nadležni Općinski sud.

Također se od 30. do 31. (subota/nedjelja) svibnja 2020. godine od 20 do 4 sata na području Policijske uprave varaždinske provedela operativna akcija „Alkohol“. Za vrijeme provođenja akcije ukupno je kontrolirano 105 vozača kojom prilikom je utvrđeno 12 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1 odbijanje alkotestiranja i 15 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Od zatečenih vozača u vožnji pod utjecajem alkohola, 12 vozača bilo je u svojstvu vozača osobnog automobila te 1 vozač bicikla. Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog vozila starosti 52 godine, a iznosi 2.02 g/kg. Isti je zatečen dana 30. svibnja 2020. godine u 20.20 sati u mjestu Podevčevo.

Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, a jedan vozač je zadržan u posebnoj prostoriji za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Uz to je najavljeno da će u cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu policijski službenici i u narednom periodu svakodnevno, a osobito u dane vikenda provoditi pojačani nadzor vozila i vozača.

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama Varaždinske županije dogodilo se ukupno 4 prometne nesreće i to tri prometne nesreće sa materijalnom štetom i jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Tijekom ovog vikenda u kontroli prometa  utvrđeno je ukupno 295 prekršaja.