Policija povodom Martinja najavila pojačani nadzor svih sudionika u prometu Foto: unsplash/ilustracija

Policija povodom Martinja najavila pojačani nadzor svih sudionika u prometu

Varaždinske vijesti | 11.11.2022. u 12:36h | Objavljeno u Crna kronika

Povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, 11. studenog za očekivati je da će dio građana u ugostiteljskim objektima ili na privatnim druženjima konzumirati vino i druga alkohola pića.

Zbog navedenog, u nadolazećem periodu, a posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima na samo „Martinje“ (petak/subota 11./12. studenog 2022.), te u dane vikenda subota/nedjelja, nedjelja/ponedjeljak (12./13., 13./14., studenog 2022. godine) iz policije najavljuju pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava (električnih romobila) koji će konzumirati alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Policijski će službenici na području cijele Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Alkohol najčešći uzrok nesreća

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od češćih uzroka prometnih nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

U prvih 10. mjeseci ove godine, na području PU varaždinske dogodilo se 1080 prometnih nesreća od kojih je u 254 prometne nesreće bila utvrđena alkoholiziranost sudionika pod utjecajem alkohola.

Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

Također, iz policije napominju da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla i osobnih prijevoznih sredstava za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu, policija moli vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog ili taxi prijevoza odnosno da angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića.

Označeno u