Policija najavila pojačani nadzor prometa uz Martinje, podsjetili i na kazne

J.Š./ Varaždinske vijesti | 6.11.2020. u 19:49h | Objavljeno u Crna kronika

U vremenu od 6. do 15. studenog, a posebice u dane vikenda i u srijedu, 11. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta - Martinja, i očekivanog povećanja broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski službenici Policijske uprave varaždinske svoje će aktivnosti dodatno usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

- Ove godine zbog trenutno važećih epidemioloških mjera neće se organizirati veće proslave, ali će zasigurno jedan dio građana u ugostiteljskim objektima i na privatnim druženjima, konzumirati vino i druga alkoholna pića.
Vezano uz navedeno, policijski će službenici na području cijele Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola - izvijestili su iz policije.

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od glavnih uzroka nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

U prvih 10. mjeseci ove godine, na području PU varaždinske dogodilo se 759 prometnih nesreća u kojima je 198 sudionika bilo pod utjecajem alkohola.

Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

- Također napominjemo da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna. Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu, molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog prijevoza ili angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića - poručuju iz PU varaždinske.